Izrael dosáhne výraznějšího růstu

07.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Po čtyřech letech sestupné konjunkturní křivky se Izrael letos zřejmě konečně opět vrátí na dráhu růstu svého hrubého domácího produktu (DDP)

Po čtyřech letech sestupné konjunkturní křivky se Izrael letos zřejmě konečně opět vrátí na dráhu růstu svého hrubého domácího produktu (DDP). Odhady přírůstku se pohybují od tří do čtyř a případně i více procent. Podle názoru analytiků, citovaných agenturou Reuters, se zvýšená dynamika ekonomiky židovského státu opírá zejména o vzestup globálního odbytu, zvýšení počtu turistů a rovněž případně i právě projednávané mírové urovnání se Sýrií.

Usmíření se sousední arabskou Sýrií by mohlo povzbudit příliv zahraničních přímých investic, tím spíš, že izraelská odvětví pokročilých technologií prožívají právě značný boom. Tento průmysl loni zvedl svou výkonnost o 5,1 procenta. Například vývoz softwaru se loni zvýšil

o obdivuhodných 40 procent, zatímco export průmyslových výrobků se podle předběžných údajů zvedl o 8,2 procenta. Analytici očekávají i zahraniční akvizice izraelských podniků vyrábějících pokročilé, zejména informační a telekomunikační technologie. Mezi výhody se počítá zejména snižující se míra inflace a očekávání dalšího poklesu úrokových sazeb.

Výrazně by k akceleraci místní vyspělé ekonomiky měl letos přispět i zvýšený cestovní ruch, který by podle představ izraelského ministerstva turismu měl do země přilákat tři milióny návštěvníků ve srovnání s 2,1 miliónu za posledních deset měsíců loňského roku.

Zdroj: HN z 7. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU