Příjmy ČR z cestovního ruchu stouply v pololetí na 68 miliard Kč

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Příjmy České republiky z mezinárodního cestovního ruchu dosáhly v první polovině roku 68,4 miliardy korun, což bylo o 12,7 procenta více než ve stejném období loni. Saldo platební bilance za cestovní ruch skončilo přebytkem 26,7 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Růst příjmů z cestovního ruchu tak částečně vykompenzoval propady z předchozích let a nominálně téměř dosáhl předkrizové úrovně roku 2007. Reálné příjmy ale s ohledem na inflaci tuto hranici nepřekonaly.

"Příjmy z cestovního ruchu rostly v průběhu prvního pololetí výrazně rychleji než příjezdy turistů, což vypovídá o rostoucím podílu bonitní klientely. Právě na tuto skupinu v našich kampaních cílíme," uvedl generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Podle něj za růstem příjmů stojí vyšší zájem ze strany hlavně ruských návštěvníků. V prvním pololetí významně vzrostly příjezdy korejských, japonských a čínských turistů, mírně vzrostly i příjezdy turistů z USA. Turisté ze vzdálených zemí také mají tendenci v Česku více utrácet.

Podle statistiky společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH, utráceli v prvním čtvrtletí čínští turisté nejvíce ze všech sledovaných zemí. Na vyšších příjmech se projevil také nárůst počtu ruských turistů, kteří zamířili do českých lázní, uvedla agentura CzechTourism.

Ve druhém čtvrtletí dosáhly příjmy ČR z mezinárodního cestovního ruchu 35,9 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 9,5 procenta. Na pololetních výsledcích se tak výrazněji projevilo první čtvrtletí, kdy meziroční nárůst příjmů dosahoval 16,5 procenta.

Výdaje českých turistů na zahraniční cestovní ruch dosáhly v prvním pololetí celkem 41,6 miliardy korun, což bylo o 6,6 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK