Úřad nepustí záložnu do likvidace

07.01.2000 | ,
Domovská stránka


Po bouřlivé mnohahodinové diskusi poslali včera členové Českomoravské družstevní spořitelny v Ostravě třetí největší kampeličku v zemi do likvidace

Po bouřlivé mnohahodinové diskusi poslali včera členové Českomoravské družstevní spořitelny v Ostravě třetí největší kampeličku v zemi do likvidace. Zda tam záložna, do níž na třináct tisíc lidí vložilo asi jednu a půl miliardy korun, skutečně skončí, však není jisté

. Ředitel Úřadu pro dohled nad záložnami Ivo Vrzal totiž tvrdí, že rozhodnutí družstevníků odporuje zákonu. Situace ve sportovní hale Tatran, kde se včera ráno sešlo přes tisíc lidí, z nichž mnohým blokuje záložna už dva měsíce celoživotní úspory, vypadala až do odpoledních hodin nerozhodně.

Někteří řečníci se snažili přesvědčit ostatní, že by neměli důvěřovat současnému vedení družstevní spořitelny, které ji dostalo do krize, a navrhovali pokračovat v činnosti. Většina lidí přesto podpořila návrh ředitele a předsedy představenstva Petra Bezruče a na dílčích členských schůzích v Brně a v Praze schválili likvidaci spořitelny. "Družstevní spořitelnu jsem před čtyřmi lety zakládal, je mi líto, že dnes stojím u jejího konce.

Ale rozhodnutí o zrušení firmy s tím,

že si určíme vlastního likvidátora, je jediná možná cesta, jak co nejrychleji prodat majetek a získat peníze na vyplacení až devadesáti procent vkladů," přesvědčoval Bezruč a pohrozil, že pokud členové likvidaci neschválí, uvalí Úřad pro dohled nad záložnami pravděpodobně už 10. ledna na spořitelnu nucenou správu. "Nucený správce bere minimálně dva tisíce korun za hodinu, s nikým z vás se bavit nebude a za půl roku stejně pošle firmu do konkursu," varoval Bezruč. Vrzal přiznal, že až dostane písemné záznamy členské schůze Českomoravské družstevní, její usnesení napadne. "Dílčí členská schůze nemá oprávnění schválit zánik družstva," vysvětlil. Záložna tak možná skutečně skončí v nucené správě. "Lidé by měli jistotu, že se rozkryjí veškeré obchody a chyby managementu," podotkl Vrzal.

Zdroj: MF Dnes z 7. 1. 2000



Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka