FNM vyhlásil výběrové řízení na poradce při privatizaci Telecomu

10.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Inzerát Fondu národního majetku (FNM) na veřejné výběrové řízení na globálního koordinátora a poradce při privatizaci 51,1 procentního státního podílu v Českém Telecomu dnes přinášejí deníky Hospodářské noviny a Mladá fronta DNES. Zájemci musejí návrhy do tohoto řízení předložit fondu do 31. ledna 12:00 hodin, uvádí se mimo jiné v inzerátu.

Výběrového řízení se mohou účastnit české i zahraniční právnické osoby. Zadání a podmínky výběrového řízení budou k dispozici na FNM v pracovních dnech od 12. do 17. ledna v době od 9:00 do 12:00 hod. Návrhy pak musejí být odevzdány ve dnech 27., 28. a 31. ledna v době od 09:00 do 12:00 hodin.

Zájemci o výběrové řízení musejí složit nevratný účastnický poplatek ve výši 50.000 Kč a vyhotovit nabídky v osmi vyhotoveních, a to pouze v českém jazyce. FNM přitom má mj. právo nikoho nevybrat a odmítnout všechny předložené návrhy. Ve výběrové komisi na poradce prodeje budou zástupci ministerstva financí a dopravy a spojů, ministerstva financí a Fondu národního majetku.

Vláda schválila postup při privatizaci Českého Telecomu 13. prosince loňského roku. Po výběru poradce vláda zvolí poradcem navrženou variantu prodeje. K samotné privatizaci by podle ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma mohlo dojít v druhé polovině letošního roku nebo až počátkem roku 2001. Jako důvod označil složité smluvní vztahy se strategickým partnerem, společností TelSource. Cílem je přitom prodat celý státní podíl.

Navrhované varianty privatizace v několika kombinacích zahrnují přímý prodej společnosti strategickému partnerovi, tedy konsorciu TelSource, nabídku akcií na domácích a zahraničních kapitálových trzích nebo vypsání výběrového řízení.

Firmy KPN a Swisscom sdružené v konsorciu TelSource v současnosti oficiálně ovládají 33,5 procenta Telecomu. Ministerstvo financí odhadlo, že TelSource může přes prostředníky ovládat až 40 procent SPT.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU