Slovenské banky se připravují na investory

10.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Nová měnová politika NBS by měla přinést pokles úrokových sazeb

Nová měnová politika NBS by měla přinést pokles úrokových sazeb

Ozdravování největších bankovních domů, ve kterých má stát majoritní podíl, by mělo být letos dokončeno a jejich privatizace se očekává na přelomu let 2000 a 2001.

Platební neschopnost podnikové sféry splácet své úvěry se negativně podepsala pod zhoršování úvěrových portfolií bank. Bankovní sektor na Slovensku dosáhl za tři první čtvrtletí 1999 ztrátu 9,5 miliardy Sk. Bilanční suma dvaceti šesti bankovních subjektů působících na slovenském peněžním trhu narostla na 743,1 miliardy Sk, což je o 53,2 miliardy méně než na začátku loňského roku.

Podíl ztrátových úvěrů na bilanční hodnotě bankovního sektoru se vyšplhal během prvního loňského pololetí na 16,73 procenta. Přitom jen dvě procenta nedobytných úvěrů z bilanční sumy jsou pokládána jako udržitelně rizikové. Požadovaný osmiprocentní limit kapitálové přiměřenosti nesplnilo šest bank a potřeba zdrojů na dosažení tohoto cíle za devět loňských měsíců narostla na 47,7 miliardy Sk. Zvrátit tento

stav by měla rozbíhající se restrukturalizace a následná privatizace bank, které jsou ve většinovém vlastnictví státu.

Začátkem loňského prosince došlo k navýšení základního jmění státu ve VÚB o 8,9 miliardy Sk na 85,89 procenta a ve Slovenské spořitelně o 4,9 miliardy Sk na 97,41 procenta. Nyní z těchto bank přechází převážná část klasifikovaných úvěrů do Konsolidační banky a nově zřízené agentury Slovenské konsolidační, které by s nimi měly naplno pracovat od 1. dubna 2000. V obou bankách probíhá tzv. di

agnostický audit, jehož výsledky budou podkladem pro jejich další restrukturalizaci. Finančním poradcem tohoto procesu se stala americká investiční banka J. P. Morgan a právním poradcem White & Case. Letos chce SR získat na ozdravení bank další zdroje vydáním desetimiliardové emise státních dluhopisů a ze státní půjčky v objemu 16 miliard Sk.

Stabilizaci úrokových měr by mělo letos přinést uplatňování repo sazby od začátku příštího měsíce. NBS bude stanovovat úrokové sazby pro jednodenní obchody, s předpokladem postupného přechodu na dvojtýdenní sazbu. Obchodní banky budou mít možnost každodenního, relativně neomezeného přístupu k finančním zdrojům NBS, což by mělo vést ke stabilizaci peněžního trhu.

Zdroj: HN z 10. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU