Co týden dal? Prodej lihovin se propadl o polovinu

14.09.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prodej lihovin v restauracích se propadl až o polovinu, hlavně na Moravě. Za propadem spotřeby tvrdého alkoholu stojí rostoucí počet otrav metylalkoholem. Více v našem článku.


Posledních 7 dní ve světě

Největší evropské automobilce Volkswagen stoupl v srpnu prodej osobních a lehkých nákladních aut meziročně o 18,9 procenta na 719.500 vozů, což byl pro tento měsíc rekordní údaj. Za osm měsíců prodej automobilky vzrostl o 10,2 procenta na 5,91 milionu vozů. Automobilce pomáhá hlavně růst poptávky v Číně, Rusku a USA, který vyrovnal i pokles v západní Evropě bez Německa.
Více informací

Japonská vláda oznámila svůj záměr ukončit do roku 2040 provoz všech jaderných elektráren v zemi. Rozhodnutí Tokia o postupném zastavení výroby atomové energie je reakcí na loňské neštěstí v nukleární elektrárně Fukušima, kterou poničilo zemětřesení a cunami.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) zahajuje třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE3), při němž bude nakupovat státní dluhopisy a cenné papíry odvozené od hypoték, za které ručí stát. Fed chce tímto způsobem ekonomice pomoci znovu se postavit na nohy, protože dosavadní pomoc nezabrala tak, jak si centrální banka představovala.
Více informací

Irská vláda prodala pokladniční poukázky za 500 milionů eur (12,3 miliardy Kč) za nečekaně nízkou cenu, s výnosem pod jedním procentem. Aukce posílila naděje na to, že země, která zabředla kvůli obřím ztrátám domácích bank do dluhové krize, se brzy plně vrátí k normálnímu financování na trzích.
Více informací

Společnost Apple v San Francisku podle očekávání představila nový model svého chytrého mobilního telefonu. Nese označení iPhone 5 a má větší displej a je zároveň tenčí i lehčí než předchozí verze iPhone 4S.
Více informací

VNěmecký ústavní soud uvolnil cestu pro fungování stálého záchranného fondu eurozóny, takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), a fiskálního paktu, které mají měnové unii pomoci překonat nynější krizi. Souhlas soudu s jejich ratifikací v Německu přivítali evropští politici i ekonomové, pozitivně na něj reagovaly také trhy.
Více informací

Řecko vytipovalo na 40 neobydlených ostrovů a ostrůvků, které by mohlo až na 50 let pronajmout. Vláda chce tímto způsobem snížit zadlužení a naklonit si zahraniční věřitele, kteří váhají, zda Řecku uvolnit další část slíbené finanční pomoci.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce června zvýšil o více než 136 miliard korun na 1,636 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 156.000 korun.
Více informací

Tuzemští mobilní operátoři letos snížili počet zaměstnanců dohromady o 700 lidí, tedy o pět až šest procent. Nejvíce redukovali manažerské a ředitelské pozice.
Více informací

Ceny benzinu v Česku v uplynulém týdnu opět prudce rostly a dosáhly nového maxima. Natural 95 zdražil v průměru o 34 haléřů na 38,51 koruny za litr. Cena nafty klesla o jeden haléř na 37,17 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.
Více informací

Zaměstnavatelé ze všech krajů kromě Prahy budou moci začít od pondělí 17. září podávat žádosti o peníze na vzdělání a mzdy svých pracovníků. Cílem projektu zvaného 'kurzarbeit po česku' je snaha udržet zaměstnanost v podnicích a posílit odborné znalosti zaměstnanců.
Více informací

Automobilka Škoda Auto zvýšila za osm měsíců letošního roku dodávky zákazníkům meziročně o 8,5 procenta na 633.300 vozů. V samotném srpnu stoupl prodej o 12 procent na 67.700 aut, což je rekord pro tento měsíc.
Více informací

Tržní ceny bytů i ve druhém čtvrtletí nadále klesaly. Ceny starších bytů se snížily o 5,7 procenta. Nové byty v Praze meziročně zlevnily o 3,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.
Více informací

Prodej lihovin v restauracích se propadl až o polovinu, hlavně na Moravě. Ukázal to bleskový průzkum analytické společnosti Mag Consulting mezi tuzemskými restauratéry. Za propadem spotřeby tvrdého alkoholu stojí rostoucí počet otrav metylalkoholem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU