Firmy se ptají na možnost získat peníze na vzdělání zaměstnanců

17.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Tuzemské firmy se ptají na úřadech práce na podmínky získání peněz na vzdělání a mzdy svých pracovníků, ale žádosti o účast v projektu Vzdělávejte se pro stabilitu zatím nepodávají. Vyplývá to z ankety ČTK na krajských úřadech práce. Zaměstnavatelé ze všech krajů kromě Prahy mohou začít podávat žádosti ode dneška. Cílem projektu zvaného rovněž 'kurzarbeit po česku' je snaha udržet zaměstnanost v podnicích a posílit odborné znalosti zaměstnanců.

V Libereckém kraji zatím nikdo žádost o dotace nepodal. "Je ještě brzy, firmy musí řadu věcí doložit a to nejde ze dne na den," řekla ČTK ředitelka libereckého krajského úřadu práce Hana Polmová. V Libereckém kraji nejsou podobné programy ničím novým, už v letech 2009 a 2010 rozdělil úřad práce desítky milionů korun na podporu vzdělávání zaměstnanců ve firmách, které měly v době krize ekonomické problémy a hrozilo jim propouštění. Program využívaly hlavně sklářské firmy, ale i dodavatelé dílů pro automobilový průmysl. "Teď jsou ale pravidla přísnější," podotkla Polmová.

Na jesenickém úřadu práce se dnes podle jeho ředitele Martina Viterny nikdo do projektu nepřihlásil. Se žádostí nikdo nepřišel ani na úřad práce v Olomouci. "Na projekt se již jeden zaměstnavatel z Olomouce dotazoval, dnes ale nikdo žádost nepodal," uvedla vedoucí oddělení trhu práce Olga Pacáková.

Podobná je situace v Pardubickém kraji. "Měli jsme mnoho dotazů, ale žádnou oficiálně podanou žádost," řekl ČTK ředitel krajské pobočky Úřadu práce Petr Klimpl. Podle něj jsou podmínky pro získání peněz velmi náročné.

Také podle mluvčí karlovarského úřadu práce Veroniky Dankanicsové se firmy na možnost kurzarbeitu po česku zajímají a na úřad telefonují. "Když ale zjistí, jaké podmínky je třeba splnit, tak zatím žádosti nepodávají," doplnila Dankanicsová. Asi největší překážkou je prý to, že zaměstnavatel musí alespoň měsíc fungovat v režimu částečné zaměstnanosti.

Pro první fázi projektu je určeno 400 milionů korun z evropských fondů. Po vyhodnocení výsledků se předpokládá uvolnění dalších až 400 milionů Kč. Projekt umožní firmám získat finanční příspěvek na odborný rozvoj zaměstnanců, včetně příspěvku na mzdové náklady vzdělávaných pracovníků. Podpora bude poskytována šest měsíců s možností prodloužení na 12 měsíců. Maximální měsíční mzdový příspěvek bude 31.000 Kč na jednoho zaměstnance.

Do projektu se může přihlásit zaměstnavatel, který v posledním čtvrtroce prokáže, že má meziroční pokles tržeb o jednu až tři pětiny, a který musel poslední měsíc kvůli nedostatku zakázek nechávat část svých pracovníků doma. Firma tedy musí prokázat, že nemá pro své lidi práci alespoň na jeden až tři dny v týdnu. O podmínkách účasti na vzdělávání uzavře zaměstnavatel se zaměstnancem dohodu. Účast zaměstnanců v projektu bude dobrovolná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK