Producenti mléka budou moci vytvářet větší odbytové organizace

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Čeští producenti mléka budou moci vytvářet větší odbytové organizace k vyjednávání s odběrateli než dosud. Umožňuje jim to nařízení, které dnes přijala vláda, uvedl zdroj ČTK obeznámený s jednáním kabinetu. Namísto dosavadních 15 procent budou moci s mlékárnami vyjednávat až o třetině národní produkce a 3,5 procenta výroba mléka v celé Evropské unii. Nový předpis, který vychází z takzvaného mléčného balíčku EU, má posílit vyjednávací pozici zemědělců.

Jak již dříve uvedl prezident české Agrární komory Jan Veleba, podle původního návrhu měl být maximální podíl producentských organizací ještě vyšší, téměř 50 procent. Navýšení však podle něj zbrzdila lobby evropských mlékáren, v jejichž zájmu není mít tak silného partnera při jednání o cenách.

Produkce mléka je v Evropské unii v současnosti regulována systémem mléčných kvót. Česko má národní kvótu na roční výrobu mléka přes 2,8 miliardy litrů. Kvóta se v posledních letech mírně zvedá, aby se zmírnily dopady jejího zrušení, které má nastat v roce 2015. Dojivost krav sice výrazně roste, přesto čeští chovatelé v posledním období z kvóty nevyčerpali asi osm procent. Přes rostoucí dovozy mléčných výrobků zůstává mléko jedním z mála živočišných produktů, u kterých je Česko ještě soběstačné.

Chovatelé se zrušení kvót obávají, očekávají totiž následně masivní růst dovozu mléčných produktů do Česka. Podle ministerstva zemědělství lze čekat problémy, nikoliv však katastrofu.

Kolísání cen mléka trápí farmáře dlouhodobě. Často také upozorňují, že jejich postavení ve výrobkové vertikále je ve srovnání se zpracovateli a obchodníky nejslabší. Právě sdružováním jej mohou posílit.

Opatření, která zahrnují právě možnost vytváření velkých organizací producentů, by měla platit až do roku 2020. Mají mimo jiné zmírnit dopady zrušení kvót na zemědělce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK