Zadlužená Seba T žádá soud o povolení reorganizace

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tanvald (Jablonecko)/Ostrava 20. září (ČTK) - Vedení zadlužené textilní společnosti Seba T žádá soud o povolení reorganizace prodejem celé majetkové podstaty. Tanvaldská textilní společnost má už delší dobu problémy, v srpnu na ni proto podali návrh na zahájení insolvenčního řízení zaměstnanci a pak i jeden z věřitelů. Vedení textilky teď podalo vlastní návrh ke Krajskému soudu v Ostravě, oficiální sídlo společnosti totiž Seba T přesunula na začátku září z Tanvaldu do Šumperku. ČTK to dnes zjistila v insolvenčním rejstříku.

Předseda představenstva Seby T Filip Závěrka v návrhu na zahájení insolvenčního řízení přiznal problémy společnosti. "V důsledku hospodářské krize, která zasáhla v minulých letech Českou republiku, došlo k významnému úbytku zakázek a ke zhoršení platební morálky zákazníků," uvedl. Firmě se nepodařilo realizovat jednu významnou zakázku a tím se proti původnímu plánu výrazně snížily její tržby. Přes veškerou snahu není podle Závěrky nyní textilka schopna dostát závazků vůči věřitelům, a 31. srpna proto zastavila platby podstatné části svých závazků.

Textilka má problémy už delší dobu, továrny Seby T v Bílině na Teplicku a Plavech na Jablonecku nevyrábějí, většina zaměstnanců podala v srpnu výpověď kvůli zpožďování mezd. Problémy s jejich vyplácením má firma už od loňského jara. "K dnešnímu dni zaměstnavatel vyplatil mzdy za duben 2012 a některým zaměstnancům vyplatil za měsíc květen 2012 jen část mzdy a ostatní nebyly vyplaceny," uvedli v insolvenčním návrhu zaměstnanci. V podniku zůstalo z původních více než 130 lidí už jen 19 pracovníků.

Seba T dodávala hlavně sypkoviny a lůžkoviny a také materiály na profesní ošacení pro armádu, policii nebo hasiče. Ještě před 15 lety podnik zaměstnával 1200 lidí, postupně jejich počet klesal. Důvodem byla modernizace výroby, ale později i zastavení některých nerentabilních provozů. Firma přestala vyrábět příze a tkát, protože nebyla schopna konkurovat levné asijské produkci. Látky tak v posledních letech nakupuje a jen je dál zpracovává. Loni podnik uskutečnil zakázky za 166 milionů korun a hospodaření skončilo ztrátou 41,5 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK