Wen: Čína a EU se shodují na odmítnutí protekcionismu

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čína a Evropská unie se shodují na nutnosti odmítat obchodní protekcionismus. Po dnešním setkání s nejvyššími činiteli EU to řekl čínský premiér Wen Ťia-pao. Vyjádřil také naději, že Evropa bude schopna překonat svou dluhovou krizi a že Čína bude nadále investovat do státních dluhopisů zemí eurozóny.

 

"Obě strany se drží politiky otevřené ekonomiky a volného obchodu, odmítají obchodní protekcionismus a pracují na prohloubení ekonomické globalizace," řekl Wen po summitu na konferenci s podnikateli. "Evropa je v řešení dluhových problémů na správné cestě a nyní je klíčové, aby plně realizovala všechna dohodnutá opatření," dodal premiér podle agentury Reuters.

Wen se dnes setkal s předsedou Evropské komise José Barrosem a předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Mezi EU a Čínou se v poslední době zintenzívnily obchodní spory, například o čínské omezování vývozu vzácných kovů nebo o dovoz levných čínských solárních panelů do EU.

Čína se v rámci Wenovy návštěvy dohodla s EU na spolupráci při snižování emisí skleníkových plynů, jichž je největším emitentem na světě. EU bude financovat projekty rozvoje obchodování s emisemi v Číně, podobné evropskému trhu emisních povolenek, plyne z dohody, kterou dnes podepsal komisař pro rozvoj Andris Piebalgs a čínský ministr obchodu Čchen Te-ming.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK