Šťastný: Za růstem stojí reálné ekonomické faktory

14.04.2004 | , Finance.cz
INTERVIEW


Rozhovor s Jiřím Šťastným, předsedou představenstva a ředitelem společnosti Colosseum na téma "Investování v ČR".

Pane řediteli, když jsem Vás žádal o interview, nerozmýšlel jste se ani minutu a hned souhlasil. Můžu to chápat také tak, že považujete informovanost veřejnosti v oblasti investování za nedostatečnou?
Pokud se dobře pamatuji, nikdy jsme neodmítli podávat informace mediím, samozřejmě jestliže tyto informace máme. Přikývnutí považuji za samozřejmost. K druhé části otázky bych odpověděl ano, myslím, že lidé mají stále nedostatek informací. Snažíme se tuto mezeru co nejvíce vyplnit.
 

Jakou roli v tomto přisuzujete médiím a zvláště pak médiím elektronickým?
Úkolem médií je poskytování informací, to plně charakterizuje jejich roli. Elektronická média mají své výhody, ale i nevýhody. Hlavní výhodu elektronických medií vidím v pružnosti a možnosti publikovat texty i pro menší sektor čtenářů, tedy podrobnější a odbornější než v případě tištěných novin. Tištěná média jsou více všeobecná, potřebují oslovit širší okruh čtenářů.
  

Začali jsme trochu netradičně. Podívejme se teď na domácího investora. Dá se jednoduše charakterizovat několika slovy?
Rozhodně bych domácího investora nepodceňoval, již nyní je zde celá řada kvalifikovaných investorů a myslím, že další budou přibývat. Na druhou stranu je fakt, že podíl aktivních investorů v populaci je v porovnání se Západem nižší. Je zde mnoho lidí, kteří se snaží vzdělávat, aktivně hledají cestu k úspěchu. Ti mají šanci uspět a věřím, že mnoho z nich uspěje. Je ale pořád dost těch, jenž si myslí, že peníze jsou na burze „zdarma“.  

 

Takže spíš existují určité skupiny investorů. Jedny budou nejspíš opatrní v investicích a druzí naopak budou hledat alternativy s vyšším výnosem.
Ale to je přece normální a stejné všude na světě.

 

Existují také investoři, kteří hledají produkty netradiční, třeba i více rizikové?
Netradiční produkty? Promiňte, možná alternativní. Nezapomeňte, že například Chicago Board of Trade vznikla v roce 1848, Chicago Mercantile Exchange v roce 1898, New York Mercantile Exchange v roce 1872. Každý ekonom ví, že do portfolia patří i alternativní nebo  více rizikové produkty. Na druhou stranu závisí výrazně na způsobu obchodování. Každý investiční instrument může být nebezpečný, včetně akcií.

 

Patří mezi takovou skupinu investorů i vaši klienti? Víte, když se řekne "investice do komodit" tak spoustu lidí napadá, že se jedná buď o podvod, nebo minimálně o podezřelou věc. Nikdo nechce koupit vagón pšenice nebo tunu kakaa.
Co je podvodného na pšenici nebo kakau? S klasickými investičními instrumenty jsme zažili rovněž hodně podvodů, možná i více.

Samozřejmě, máme klienty, kteří chtějí na trhu získat vyšší výnos, s tím je spojeno i odpovídající riziko. Máme i klienty, kteří vědí, že je nutné mít ve svém celkovém portfoliu investic složku, jenž nebude  korelována s vývojem ostatních investic.

A pak, nejedná se jen o obchodování komodit, ale investičních instrumentů – futures a opcí. Hovořit o komoditách je jen zjednodušení, jenž nejspíše souvisí s názvem zákona regulujícího obchodování s futures a opcemi v USA a s názvem tamního regulačního orgánu Commodity Futures Trading Commission. Tyto investiční instrumenty jsou vypsány i pro finanční podkladová aktiva, jako jsou akcie, akciové indexy, měny či úrokové míry. Především zájem o obchodování futures a opcí na akciové indexy v posledních letech prudce roste. Futures i opce totiž umožňují snadnou možnost investovat nejen na vzestup, ale i na pokles ceny. Investoři tak nemusí čekat na vzestup, mohou vydělat i na poklesu indexů, či samotných titulů.

Všechny výhody obchodování futures a opcí se odráží v neobvyklém růstu zájmu investorů. Jen v minulém roce se ve světě počet zobchodovaných futures a opcí zvýšil o 30%. V případě futures a opcí na akciové indexy dosáhl loňský vzestup dokonce úctyhodného vzestupu o téměř 42%, následovaly zemědělské komodity s 31% a měny s 28,5%.

 

To už se ale posouváme dál. Vysvětlete tedy našim čtenářům princip  jak obchodování s komoditami funguje.
Není to nic složitého, futures kontrakt lze jednoduše charakterizovat jako dohodu dvou stran o nákupu/prodeji standardizovaného množství komodity v předem specifikované kvalitě za danou cenu k danému budoucímu datu.

Kupující futures kontraktu se zavazuje, že ve stanovené době odebere dané množství podkladového aktiva (například ropy, zlata, kukuřice, ale i eura, dluhopisů nebo akcií) za určenou cenu. Prodávající se naopak zavazuje dodat ve stanovené době dané množství podkladového aktiva za určenou cenu.

Z toho vyplývá i princip obchodu, jestliže očekáváme vzestup ceny nakupujeme, tedy zavazujeme se odebrat v budoucnu podkladové aktivum za dnešní cenu. Když jeho cena v budoucnu skutečně vzroste, vyděláte. Podobné je to i v případě očekávání poklesu, zavážete se v budoucnu dodat za současnou cenu, jestliže skutečně dojde k poklesu, vyděláte.

U těchto obchodů se pozice uzavírá protipozicí a dochází jen k finančnímu vyrovnání, započte se nákup proti prodeji, není potřeba dělat fyzickou dodávku.

 

Takže je to tak, že k fyzickému dodání zboží nedojde, jedná se jen o spekulaci na určité, předem dané období?
Ne nedojde. Pozice se neotevírá na předem dané období, záleží jen na vás, jak dlouho pozici budete držet. Je však pravda, že doba života těchto investičních instrumentů je omezena a pozici tak můžete držet maximálně do posledního obchodního dne. Uzavřít ji však lze kdykoliv, kdy to bude výhodné, není předem stanoveno datum. Dlouhodobí investoři pak pozice tzv. rolují, tedy uzavřou držený měsíc dodání a otevřou stejnou pozici, ale s jiným termínem dodání.

 

Ale komoditní burzy existují nejen pro spekulanty, ale skuteční producenti své zboží nabízejí a skuteční spotřebitelé jej zase nakupují. Proč tedy na trh pouštět ještě spekulanty, kteří můžou cenu uměle zvyšovat?
Hned zpočátku je potřeba se podívat do historie. Burzy v dnešní podobě prošly dlouhým vývojem a rozhodně nebyly založeny pro potěšení spekulantů. Naopak burzy vznikly pro potřeby zajišťovatelů. Kdyby byla pravda, že spekulanti poškozují dlouhodobě chování trhu, pak by na něm už nebyli, burza by jim nepovolila obchodování. Ona tak ovšem nečiní, zajišťovatelé totiž spekulanty potřebují. Úkolem derivátových burz je možnost zajištění – přenesení rizika na někoho jiného. Těmi jsou převážně spekulanti, ti vstupují na trh za účelem zisku a akceptují riziko ztráty.

 

Takže obě skupiny se doplňují a existují vzájemné symbióze. Potřebují se…
Přesně tak, navíc spekulanti pomáhají vytvořit potřebnou likviditu. Stačí se podívat na burzy, kde spekulanti chybí, není tam likvidita a zajišťovatelé pak nemají možnost vůbec zajišťovací obchod provést.

Společnost Colosseum patří mezi známé a velké hráče mezi komoditními brokery. Na trhu se pohybujete od roku 1997. Jak vnímáte konkurenci a jak se na zájmu o investice do komodit a derivátů projevuje růst akciových trhů? Když roste akciový trh není o komodity nižší zájem?
Konkurenci vnímám pozitivně, pomáhá zlepšovat služby. Je zřejmé, že v druhé polovině devadesátých let byl zájem o obchodování derivátů nižší, akcie, především technologie byly „in“. Kdo je nedržel, nebyl považován za rozumného. Od roku 2000 přišlo vystřízlivění. Především velká část investorů si uvědomila, že je dobré diverzifikovat a nemít všechny prostředky jen v akciích. Mezi tyto investory patří i konzervativní instituce, jako například penzijní fondy. Za všechny lze uvést holandské Mn Services Investment Management obhospodařující 18 miliard eur aktiv a ABP mající pod správou 145 miliard eur. Mnoho krátkodobých akciových obchodníků objevilo výhody futures na akciové indexy. Snadno otevírají i uzavírají pozice na vzestup i na pokles.

Vraťme se k domácím investorům. Jaké služby kterým skupinám investorů nabízíte a jaké doporučíte mě? Jak se mám stát vaším klientem a jakou mi doporučíte minimální částku se kterou mám začít obchodovat?
V podstatě jsem to již naznačil, nabízíme dva druhy služeb – brokerage a asset. V případě brokerage služeb si vždy sám investor rozhoduje, do jakého obchodu vstoupí a do jakého ne. Brokerage služby se navíc dělí podle množství informací klientovi poskytovaných. Služby jsou strukturovány tak, aby každý účastník trhu u nás našel tu svoji, od profesionála, až po úplného začátečníka či investora, který na těchto trzích chce participovat, ale přitom nemá zájem se tím zabývat. Klientům začátečníkům vycházíme navíc vstříc, že od tohoto roku pro ně pořádáme zdarma vzdělávací kurzy. Minimální částka pro zahájení obchodování je 8 000 dolarů u brokerage služeb a 30 000 dolarů u assetu.

Tak to je poměrně vysoká částka, to se asi vaším klientem dnes nestanu. V té souvislosti mě napadá: Jak je investice zabezpečena proti eventuelní nesolventnosti vaší nebo vašich zahraničních partnerů. Živě si pamatujeme krachy obchodníků s cennými papíry. 
Musíte si uvědomit, že nominální hodnota kontraktů, jenž ovládáte je vysoká, například u ropy je to nyní cca 37 tisíc dolarů, u sóji 50 tisíc dolarů, u zlata 42 tisíc dolarů. I těch osm tisíc je pro odpovídající rozložení rizika spíše nedostatečné a budete mít omezený výběr trhů.  
Co se týká pojištění, všichni naši klienti si otevírají účet u vysoce renomované britské společnosti Man Financial, jejich účet je pak pojištěn dle britské jurisdikce na 48 tisíc britských liber, tedy zhruba na 2,4 milionu korun, podrobnosti naleznete na našich stránkách.

A jak je to s výnosy? Je jasné, že klienti se rozhodují sami na základě vašich doporučení. Jak jsou tato doporučení kvalitní? Kdyby se klient ze sta procent držel vašich doporučení, jakých by dosáhl výnosů?
Vzhledem ke skutečnosti, že každý investor má individuální portfolio, žádná modelová portfolia nezveřejňujeme, je to považováno za zavádějící; ostatně ani ve vyspělých zemích, jako ve Velké Británii nebo Spojených státech podobné firmy jako my tak nečiní.

Poskytujete také služby Asset Managementu, tedy úplné správy aktiv? Co kdybych byl investor, který má 2 milióny korun a přišel bych k vám s tím, že chci investovat do komodit. Uměli byste mi nabídnout své služby?
Blahopřeji ke správnému rozhodnutí. Ano, jsme schopni, poskytujeme službu Colosseum Managed Futures. Tuto službu jsme zahájili na podzim minulého roku jako reakci na poptávku ze strany investorů. Ve světě je trend vzestupu zájmu o asset management vysoký, jen za minulý rok se objem finančních prostředků deponovaných do tzv. managed futures zvýšil o plných 69,8% na 86,5 miliard dolarů.
Investice do managed futures je velmi zajímavá jak samostatně, tak i v rámci portfolia dalších investic. Její nezanedbatelnou výhodou je totiž fakt, že umožňuje generovat zisk bez ohledu na růst či pokles akciového, dluhopisového, měnového nebo komoditního trhu s výnosem, který je vzhledem k podstupovanému riziku zajímavý. Podstupované riziko je vždy závislé na správci a strategii. Jsou velmi agresivní programy, ale i vysoce konzervativní. Nejzajímavější jsou studie např. prof. Lintnera z Harvardské univerzity, studie společnosti GoldmanSachs a další, jenž ukazují, že pokud do tradičního portfolia akcií a dluhopisů přidáte profesionálně řízený program managed futures sníží se riziko portfolia a přitom může výnos zůstat zachován nebo se dokonce zvýšit. Jde o to, že když do portfolia přidáte investici, jejíž výnos není korelován s ostatními investicemi, snižuje se vždy riziko.

Managed Futures je tedy vaše nabídka pro mé dva miliony. Co můžu v nejbližších letech očekávat? Jak se moje investice bude letos a příští rok vyvíjet? Vzestup prostředků o 69,8% je sice velmi slušné, ale nic to neříká o změně na mém kontě u vás.
Nová služba má krátkou historii, v březnu jsme v rámci služby dosáhli zhodnocení +1,84 %, od začátku roku je výnos portfolia -0,3%. jsem přesvědčen, že pozitivní březnový trend bude pokračovat i nadále. Jelikož se pohybujeme na kapitálových trzích, nelze říci, jakého zhodnocení v následujících dvou letech dosáhnete. Minulý rok se až na výjimky ceny komodit dostaly na cenové úrovně, kde se po mnoho let nenacházely. V některých případech se jedná o nejvyšší ceny za poslední desetiletí. Očekáváme další výrazný vzestup cen komodit v nejbližších letech. Za růstem cen nestojí spekulanti, ale reálné ekonomické faktory. Jim Rogers, jenž s Georgem Sorosem spoluzakládal slavné fondy Quantum Funds, ve své knize Adventure Capitalist napsal: „Dvacáté první století bude stoletím Číny. Nejlepší cestou, jak vydělat, je kupovat věci, které budou později Číňané potřebovat a nuceni kupovat.“ A to jsou komodity. 

Děkuji za rozhovor
Pavel Nesejt, Finance.cz

Další informace o investování do futures a opcí najdete na stránkách http://investice.finance.cz/komodity a http://www.colosseum.cz

Jiří Šťastný je analytikem, předsedou představenstva a ředitelem společnosti Colosseum. Podílí se na fundamentálních a technických analýzách obchodní strategie, řízení rizik a money managementu. Jiří Šťastný se zabývá finančními trhy od roku 1993 a na komoditní a derivátové trhy se zaměřil od roku 1997. Od roku 1997 provádí denně analýzy pro společnost Colosseum, a.s. a pro externí odběratele. Je držitelem mezinárodní makléřské licence pro obchodování s deriváty udělované americkou National Futures Association (NFA), úspěšně složil v ČR makléřskou zkoušku kategorie I. (makléř), kategorie II. (portfolio management) a kategorie III. (finanční deriváty).  Pravidelně publikuje od roku 1998 v tisku (noviny a odborné časopisy) a na internetu. Pravidelně se objevuje jako komentátor a analytik v některých televizních pořadech na ČT2, ČT1, Primě. Je autorem vzdělávacích seriálů o futures trzích, technické analýze, fundamentální analýze, risk managementu a dalších oblastech obchodování s deriváty, některé se objevují v tisku (MF DNES, Hospodářské noviny, atd.), další na firemních internetových stránkách (spekulant.colosseum.cz, asistent.colosseum.cz). Je autorem a obsahovým správcem webových serverů pro komoditní obchodníky http://spekulant.colosseum.cz a http://asistent.colosseum.cz. Přednáší o futures, analýze trhů a způsobu obchodování na seminářích pro veřejnost, klienty a zaměstnance společnosti.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW