V loňském roce výrazně vzrostly ceny velkých kupónových fondů

11.01.2000 | ,
Domovská stránka


Největší investiční a uzavřené podílové fondy založené pro kupónovou privatizaci zaznamenaly v roce 1999 nejsilnější cenový růst za uplynulé tři roky. Stabilní nárůst vykázala také čistá obchodní jmění těchto fondů. ČTK o tom dnes informoval Jiří Roháček z makléřské společnosti Atlantik FT.

Největším cenovým nárůstem za loňský rok se může pochlubit 2. SPIF (66,7 procenta), IPF Komerční banky (60,3 procenta) a SPIF výnosový (56,9 procenta). Nejvyšší vzestup čistého obchodního jmění (ČOJ) předvedl PF Majetku 1. IN (35,7 procenta), následovaný 2. SPIF (31,1 procenta), Rentiérským IF 1. IN (26,3 procenta), PPF českým a PPF Moravskoslezským (26,2 procenta), PF Prosperity 1. IN (23,9 procenta) a Živnobanka PF (20,7 procenta).

"K největšímu cenovému nárůstu došlo u nejbonitnějších fondů s nejvyšším diskontem a nejvyšším podílem bonitních akciových titulů," řekl ČTK Dalibor Mátl z ABN AMRO Portfolio Management.

Důvodem pozitivního vývoje kupónových fondů je podle Roháčka především novela zákona o IF a IS, která nařizuje povinné otevření těchto fondů do roku 2002. V obavě ze ztráty podílu na trhu se tak většina velkých investičních společností rozhodla otevřít své fondy již dříve. S blížícím se otevřením se pak cena přibližuje ČOJ fondu.

Mátl doplnil, že za vysokým nárůstem cen stál vedle snížení diskontů také výrazný pokles úrokových sazeb, který přispěl k nadprůměrnému zhodnocení dluhopisové části portfolia fondů a velký nárůst akciového trhu v ČR i na vyspělých trzích, kam byly přesouvány stále větší části portfolií.

"V portfoliích fondů byly rizikové akcie postupně nahrazeny bezpečnými dluhopisy a pokladničními poukázkami. Riziko poklesu ČOJ se tak značně zmenšilo," uvedl Roháček. Novela též vyžadovala snížení vlastnických podílů fondů ve firmách na 11 procent. Kupci byli ochotni platit za tyto balíky akcií prémie k tržním cenám, takže tyto prodeje vedly ke skokovým nárůstům ČOJ, upozornil.

Roháček předpokládá podobný vývoj i v letošním roce. Mírný a stabilní růst ČOJ by tak měl pokračovat, také podíl dluhopisů a pokladničních poukázek by měl dále narůstat. Do dne otevření se cena každého fondu bude přibližovat rostoucímu ČOJ, dodal.

Mátl soudí, že v roce 2000 nelze očekávat opakování situace z loňského roku. "V letošním roce dojde k vyčerpání výnosového potenciálu uzavřených fondů a rok 2000 tak bude poslední příležitostí pro investory hledající nadprůměrné zhodnocení za relativně nízké míry rizika," prohlásil s tím, že očekávaný výnos se pohybuje mezi osmi až 15 procenty.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka