VDZ nadále nevyplácí vklady; ÚDDZ však tvrdí, že omezení skončilo

12.01.2000 | ,
Domovská stránka


Omezení činnosti Všeobecné družstevní záložny (VDZ) Hradec Králové, které 10. prosince vyhlásil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ), podle zástupců záložny nadále trvá. ČTK to včera řekl místopředseda představenstva záložny Jaroslav Propš.

Kampelička podle jeho slov neprovádí výplaty vkladů a ani žádné vklady nepřijímá. Její vedení se nyní podle Propše snaží o navrácení investovaných peněz do záložny tak, aby byla po obnovení činnosti schopna vyplatit všechny své členy.

ÚDDZ však tvrdí, že záložna nyní může normálně obnovit činnost. "VDZ nás neinformovala o tom, že by neměla likvidní prostředky. Termín jí skončil, tudíž není důvod pro to, aby měla zavřené pobočky," uvedl tiskový tajemník ÚDDZ Oldřich Zajíc.

Původní omezení činnosti podle něj vzniklo na základě toho, že VDZ sdělila úřadu, že nemá dostatek likvidních prostředků. Po správním řízení byla záložně omezena činnost na 30 dnů. Pokud by záložna před ukončením tohoto limitu stále neměla dostatek likvidních prostředků, měla by informovat ÚDDZ, který by zahájil další řízení. VDZ však žádné takové informace úřadu neposkytla. "Úřad není o ničem informován, takže nevidí důvod, proč by VDZ měla mít zavřené pobočky," vysvětlil Zajíc.

Peníze záložna podle Propše investovala pouze do úvěrů svým členům. Celkem má kampelička asi 1110 členů, kteří v ní mají uloženo kolem osmi miliónů korun.

ÚDDZ zasáhl již celkem proti deseti kampeličkám. Na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava a Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo byla uvalena nucená správa. Úřad omezil činnost Rodinné záložně Moravské Budějovice, Českomoravské družstevní záložně, Doudlebské družstevní záložně, Živnostenské družstevní záložně Dvůr Králové a záložně OBNOVA Náchod. Činnost byla zakázána na 20 dní družstevní záložně Mavel.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka