Nezapomeňte na pojištění

09.04.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Bydlení je spojeno se spoustou výdajů. Pokud myslíme na zadní kolečka, tak jedním z těchto výdajů může být i pojistné placené za pojištění domácnosti, případně nemovitosti.

Téma tohoto týdne: Víte kolik stojí bydlení?

I když si mnoho z nás myslí, že pojištění nepotřebuje, opak je pravdou. Skutečně pojištění není potřeba, dokud se nic nestane. Ale v okamžiku kdy dojde ke škodní události, pojištění ocení každý. Pojištění totiž poskytne pomoc v podobě peněz a pomůže se tak dostat z nejhoršího.

Každá budova a domácnost by měla být pojištěna. Pojišťovny nabízejí dva druhy pojištění: pojištění budov pojištění domácnosti. Obě pojištění mají pomoci, pokud dojde ke zničení nebo poškození obydlí. Důležité je odlišit, na co se které z pojištění vztahuje. Při uzavření pouze jednoho z nich, může být klient nepříjemně překvapen.

  • Pojištění domácnosti se vztahuje na věcné škody na věcech, které jsou součástí bytu a jsou uvedeny v pojistných podmínkách. Jedná se např. o nábytek, elektroniku, cennosti, audiovizuální techniku aj. 
  • Pojištění budov se naproti tomu vztahuje pouze na pojištěnou stavbu, nikoli tedy na věci, které tato stavba uvnitř obsahuje.

Tato pojištění nabízí mnoho pojišťoven a je jen na nás, abychom si z nabídky vybrali. V případě pojištění domácnosti, tedy pojištění věcí v ní obsažených je dobré sledovat, která rizika jsou součástí základního pojištění a která je třeba dopojistit. Dost často je třeba pojištění rizika odcizení v důsledku krádeže vloupáním jako riziko, za které si musí klient připlatit.

Dále je třeba sledovat výluky z pojištění. Ne na všechno se pojištění vztahuje a proto je dobré se před uzavřením pojistky s výlukami seznámit. Každá pojišťovna v rámci pojištění nabízí trošku odlišné podmínky a proto věnujte výběru pojišťovny a produktu.

A na závěr k cenám pojištění. Ty se samozřejmě byt od bytu liší. Výše pojistného se odvíjí od pojistné částky, tj. částky, která bude maximálně vyplacena. Často také záleží na tom, kde se pojišťovaná domácnost nachází, v případě většího města bude pojistné vyšší než v případě malého města nebo vesnice. Cenu může ovlivňovat také zabezpečení objektu. Čím lépe bude objekt zabezpečen, tím lze předpokládat i to, že pojišťovna použije nižší sazbu pojistného.

Z výše uvedeného je zřejmé, že říci odhadem rozpětí pojistného je velmi složité, neboť se na konečné ceně podílí řada faktorů a také každá pojišťovna má svou cenovou strategii.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky