Stavební spoření opět rostlo

12.01.2000 | ,
BYDLENÍ


Počet uzavřených smluv o spoření se blíží třem miliónům

Počet uzavřených smluv o spoření se blíží třem miliónům

Přes recesi ekonomiky získal sektor stavebního spoření v loňském roce kolem půl miliónu nových klientů. Vývoj v oblasti stavebního spoření loni opět potvrdil, že ekonomové v minulosti podcenili zájem lidí o spoření na bytové účely. Z informací od šesti stavebních spořitelen působících v České republice vyplývá, že celkový počet smluv se na konci uplynulého roku pohyboval mezi 2,7 až 3 milióny.

V roce 1993, kdy stavební spoření v tuzemsku startovalo, se potenciál trhu odhadoval na 1,5 až 2 milióny klientů. V současnosti však již odborníci připouštějí, že stavební spořitelny by si mezi sebou mohly rozdělit 3,5 až 4 milióny smluv. Podle odborných prognóz se stabilizace trhu oč

ekává zhruba s předpokládaným vstupem země do Evropské unie, tedy po roce 2003.

Přírůstek klientů více zatěžuje stát, který jim na spoření přispívá. Letos, kdy se vyplatí příspěvky za rok 1999, počítá Ministerstvo financí s částkou 7,2 miliardy korun.

Spo

řitelny musejí Ministerstvu financí do konce února předložit podklady pro výpočet podpor a ministerstvo je musí do 60 dnů vyplatit spořitelnám. Nejpozději v dubnu či květnu se tak státní příspěvek musí objevit na účtech klientů.

Stát na stavební spoření přispívá 25 procenty z ročně naspořené částky, nejvýše však 4500 korun ročně. Zatímco stavební spořitelny s poukazem na vliv inflace a praxi v jiných zemích v minulosti požadovaly zvýšení podpory, uvažovali státní úředníci spíše o jejím omezení. Jana Vargo

vá z tiskového oddělení Ministerstva financí však včera vyloučila, že by výše státní podpory byla ohrožena. "O ničem takovém se oficiálně vůbec nejedná," řekla.

V loňském roce zástupci spořitelen s napětím očekávali, jak se zachovají klienti, kterým vypršel pětiletý spořicí cyklus. "V naprosté většině lidé ve spoření pokračují," řekl HN člen představenstva Wüstenrotu Pavel Pektor. Z informací spořitelen vyplývá, že po pěti letech uzavírá novou smlouvu zhruba 70 až 80 procent klientů. "Pro občany je to bezp

ečný systém a samozřejmě výnosy, které stavební spoření přináší, převyšuje obvyklou míru," řekl Pektor. Při optimální variantě může roční zhodnocení úspor dosáhnout až 14 procent. "Pouze však při dodržení pětiletého cyklu, jinak to takový efekt nemá," dodal. Pokud klient vybere úspory dříve, ztrácí nárok na výplatu státní podpory. Bezpečnost stavebních spořitelen je upravena zákonem, který přesně vymezuje možnosti, jak mohou obezřetně nakládat s prostředky, které jim svěřili jejich klienti.

V letošním roce

odborníci očekávají, že se bude rozšiřovat spolupráce stavebních spořitelen s bankami, které poskytují hypoteční úvěry. V důsledku toho se rozšíří nabídka kombinovaných produktů, což například již některé banky a stavební spořitelny dělají. Jde o systém, kdy je hypoteční úvěr splácen z úspor získaných stavebním spořením, který při využití státních podpor snižuje celkové náklady na splácení hypotéky.

 

Zdroj: HN z 12. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ