Co týden dal?

09.04.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tento týden máme pro vás připraven souhrn nejzajímavějších událostí ze světa, z domova i z našeho serveru za právě uplynulý týden...

Posledních 7 dní ve světě

Tento týden je ve znamené revoly iráckých šiítů proti koaličním silám v Iráku. Britský premiér Tony Blair v Londýně zdůraznil, že naší odpovědí na tuto situaci nesmí být útěk, naopak útoky posílí odhodlání mezinárodního společenství prosadit vybudování demokratických institucí v Iráku. Bilance objetí v Iráku přesáhla sto mrtvých. Vůdce iráckých šíitů ajatolláh Alí Sistání odsoudil způsob, jakým koaliční jednotky v zemi řeší šíitské povstání  a zároveň vyzval všechny strany ke klidu a ukončení násilí.

Ministři financí EU vybrali o víkendu do užšího seznamu kandidátů na místo nového šéfa Mezinárodního měnového fondu Francouze Jeana Lemierra a Španěla Rodriga Rata. EU nyní hodlá u ostatních mocností sondovat, který z nich by byl přijatelnější.

Ukrajinský prezident Leonid Kučma podepsal zákon umožňující jednotkám NATO pohyb přes území Ukrajiny. Síly Severoatlantické aliance budou moci využívat ukrajinských silnic, železnic, vzdušného prostoru a mořských a říčních přístavů za účelem realizace politiky aliance.

Posledních 7 dní u nás

Vítězem výběrového řízení na místo zástupce ČR u Mezinárodního měnového fondu se stal nynější ředitel odboru analýz vnějších ekonomických vztahů ČNB Stanislav Polák. Vystřídá tak dosavadního zástupce Jiřího Jonáše, který v MMF působí od roku 1991.

Evropská komise ve středu uvedla, že zvýšila odhad letošního hospodářského růstu v Česku na 2,9 procenta z předchozích 2,6 procenta. Výkonnost české ekonomiky by tak rostla stejným tempem jako v roce 2003.

Český statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že inflace v březnu meziměsíčně zpomalila na 0,1 procenta z únorových 0,2 procenta, a posunula tak meziroční index spotřebitelských cen (CPI) na 2,5 procenta z únorových 2,3 procenta.

Státní dluh se na konci prvního čtvrtletí letošního roku zvýšil na 537,9 miliardy korun. To je o 44,7 miliardy Kč více než na konci loňského roku. V přepočtu na jednoho obyvatele tak dluh překročil 53.000 korun. Takzvaný obchodovatelný státní dluh činil 522,7 miliardy korun.

Míra nezaměstnanosti po třech měsících růstu klesla v březnu na 10,7 procenta z únorového rekordu 10,9 procenta. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Počet lidí bez práce klesl proti únoru o téměř 11.000 na 559.822 osob.

Zkrachovalá Union banka prodá 24 poboček nejmenovanému kupci, který za ně zaplatí 183 milionů korun. Podle znaleckých posudků je jejich hodnota 256 milionů Kč. Transakci schválil věřitelský výbor banky, který zároveň rozhodl o prodeji pohledávek z úvěrů, které si dříve vzaly podniky.

Základní měsíční plat každého ze 24 českých poslanců Evropského parlamentu (EP) bude 65.000 korun hrubého. To je o 18.500 korun více, než činí základní plat řadového člena českého Parlamentu, a skoro čtyřikrát více než loňská průměrná hrubá mzda v Česku.

Prezident Václav Klaus vrátil poslancům návrh zákona o dani z přidané hodnoty. Pokud novela zákona i přes vrácení prezidentem nevyjde ve Sbírce zákonů nejpozději 24. dubna, podnikatelé budou muset podle platné úpravy  o den později zaplatit padesátiprocentní zálohu na DPH.

Posledních 7 dní na našem serveru

V této části našeho pravidelného týdenního souhrnu událostí vám přinášíme informace o novinkách, které jsme pro vás v uplynulém týdnu připravili. Dnes uděláme výjimku. Neprozradíme vám žádnou novinku, neukážeme žádný nový finanční kalkulátor. Pouze vám prozradíme, že celý tým Finance.CZ usilovně pracuje na novém, velkém projektu. Sledujte tedy naše stránky pravidelně, ať vám něco neuteče. Již brzy se dočkáte! Jsme tu jen a jen pro vás, naše čtenáře.

FinTriky

Tématem FinTriků tohoto týdne bylo "Víte kolik stojí Bydlení?". Přečíst jste si mohli zajímavé informace o tom, za co vše vydáváte peníze a co také souvisí s bydlením. Například byste neměli zapomenout na zbezpečení domu či bytu a pro někoho mohou být zajímavé také informace o tom, že si může nechat uklidit, vymalovat a nebo přestěhovat byt, ovšem pokud zaplatí...

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti financování bydlení.

"Mám zájem o hypotéku na pořízení rodinného domu ve výši asi 700 000 Kč. Jak mám začít s hledáním hypoteční banky?"

Odpověď: "Dobrý den, jsou tu 2 základní postupy: 1) začít „obíhat“ jednotlivé banky a nechat si o nich udělat nabídky, které si pak vyhodnotíte; 2) zadat tuto práci firmě, která se tímto profesionálně zabývá a necháte..."

Anketa

Vstup České republiky do Evropské unie se nezadržitelně blíží. Spousta zákonů, které mají již od května platit, stále ještě neprošly celým schvalovacím procesem. Proto jsme se v anketě tohoto týdne ptali, zda jste na vstup do EU připraveni. A jak jste hlasovali na naši anketní otázku?

Jste připraveni na náš vstup do Evropské unie?

Na koláčovém grafu níže se můžete přesvědčit, jak hlasování dopadlo.


ano - nic mě nemůže překvapit
ne - nevím, co vše se změní
nevím, nezajímám se

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU