SR výrazně poklesla v hodnocení "ekonomické svobody"

12.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Pokles Slovenska v žebříčku ekonomické svobody o 14 příček zaznamenala včera v Hongkongu Výroční správa o ekonomické svobodě světa

Pokles Slovenska v žebříčku ekonomické svobody o 14 příček zaznamenala včera v Hongkongu Výroční správa o ekonomické svobodě světa. Informovala o tom Nadace F. A. Hayeka, která je s 53 nezávislými institucemi spoluvydavatelem této správy. Podle nadace se tak Slovensko umístilo na 78. místě z celkového počtu 123 hodnocených zemí. Hodnocení pracovalo s údaji za rok 1997 a pokles o zmíněných 14 míst je od roku 1995.

Ekonomicky nejsvobodnějšími zeměmi jsou podle správy společně Hongkong a Singapur, za nimi následuje Nový Zéland, USA, Británie, Irsko, Kanada a Austrálie. V pořadí zemí "visegrádské čtyřky" se Slovensko umístilo na třetí příčce, když Maďarsko skončilo jako 42., Česká republika 51. a Polsko 82.

P

říčinou špatného hodnocení Slovenska je podle nadace zejména vysoké daňové a odvodové zatížení, vysoký podíl veřejných výdajů na HDP, fakt, že stát stále vlastní velké banky, a nedostatečná transformace energetiky.

 

Zdroj: HN z 12. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU