Na co budete mít v EU právo?

13.04.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pouhých 18 dnů nás dělí od vstupu do Evropské unie. Již 1. května se všichni staneme jejími občany. Přečtěte si jaká práva, ale i povinnosti má každý občan členského státu EU, tedy i vy?

Téma: Život v Evropské unii

Občanství Evropské unie je jedním z nejdůležitějších rysů, který přináší smlouva o Evropské unii (tzv. Maastrichtská smlouva). Každý, kdo je občanem některého ze členských států Evropské unie, je automaticky i evropským občanem. Občanství však v tomto případě neznamená státní příslušnost. Všichni evropští občanů mají stejná práva, ale i povinnosti bez ohledu na to, ve které zemi Evropské unie žijí. Podívejme se nyní na jednotlivá práva poněkud blížeji.

Právo cestovat, pobývat, usazovat se na celém území EU a udělení povolení k pobytu v jiné členské zemi EU
Jako občan Evropské unie se můžete svobodně rozhodnout cestovat z jedné členské země do druhé, ať už jako turista, podnikatel či student a nemůže vám v tom nikdo bránit. Můžete se také krátkodobě nebo klidně i dlouhodobě usadit v jiné členské zemi EU.
V souvislosti se změnou pobytu mají občané EU právo přestěhovat věci, které vlastní, a to bez celních i daňových kontrol. Výjimkou jsou automobily, kdy musí majitelé aut zaplatit registrační poplatek pro přeregistrování vozidla do jiného státu EU.

Právo volit, kandidovat ve volbách a ochrana občana EU v případě porušení práv
Občan má volit a kandidovat ve volbách do místních zastupitelstev v místě svého pobytu i do Evropského parlamentu. Tzn. že v případě pobytu v jiné členské zemi se mohou i občané pocházející z jiných států EU, kteří jsou v obci usazeni, aktivně či pasivně volem účastnit.

Právo hledat si pracovní příležitosti v a pracovat v EU, zákaz diskriminace zaměstnanců
Zájemci o práci ze dvou různých členských zemí EU nesmějí být vystaveni rozdílným požadavkům v rámci výběrového řízení. Musí jim být zaručeny stejné podmínky. Občané kteréhokoliv členského státu EU se mohou ucházet o práci v konkurzním řízení jakékoliv firmy na území jakéhokoliv členského státu.
Jedním z důležitých rysů EU jsou i rovné podmínky zaměstnanců. Např. pokud ve firmě vykonává stejnou práci muž a žena, musí jim zaměstnavatel platit stejnou mzdu. Rozdíly mohou být pouze z objektivních příčin - úroveň kvalifikace, delší praxe apod.

Právo studovat, vzdělávat se a připravovat na budoucí povolání
V rozhodnutí studovat a vzdělávat se v EU nesmí být nikomu bráněno s poukazem na to, že pochází z jiné země EU, nebo ze absolvoval jiný typ vzdělávání. Jedinou podmínkou je, aby student byl na zvolenou univerzitu, kolej, do příslušného odborného nebo rekvalifikačního kurzu přijat nebo byl zaměstnán vědeckou institucí.

Právo OSVČ poskytovat služby na celém území EU
Podobně jako zaměstnanci, jsou si i podnikatelé rovni. Podnikatelé z jiných členských zemí nesmí být v žádném případě diskriminováni ve vztahu k podnikatelům, pro které je daná země původní vlastí. . Zásada rovnosti také platí bez ohledu na to, zda podnikatel přesune své podnikání do jiné členské země EU úplně, nebo zda založí v jiné zemi EU svou sekundární aktivitu, kterou souběžně vykonává se svými aktivitami ve členské zemi původu.

Na druhou stranu mají občané EU také své povinnosti, a sice:

  • respektování zákonů
  • odpovědnost k ostatním
  • chápání politického systému

Ochrana občana EU v případě porušení práv
Pokud se občan EU domnívá, že národní, regionální nebo místní orgány porušily jeho práva, anebo že je diskriminován, má právo zaslat stížnost příslušnému orgánu. Pokud není s výsledkem stížnosti spokojen, musí se obrátit na národní soudy. Občan si také může stěžovat Evropské komisi, která stížnost prozkoumá. Pokud Komise dojde k názoru, že k porušení práv skutečně došlo, požádá příslušný členský stát, aby jeho orgány ustaly v porušování práv občanů EU a protiprávní stav napravily v určité lhůtě. Občané také mohou podat petici u Evropského parlamentu anebo u svého národního parlamentu. V případě porušení práva občanů EU orgány Evropské unie může občan podat stížnost Evropskému ombudsmanovi, který celou věc prošetří. Jeho pravomoc vyšetřit administrativní pochybení se však týká pouze aktivit orgánů Evropské unie: Evropské komise, Rady Evropské unie, Evropského parlamentu, Evropského soudního dvora.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky