Kanaďanům svědčí růst v USA

12.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Zlepšující se výsledky zahraničního obchodu stlačily koncem uplynulého roku až k nule dosavadní kanadský schodek běžného účtu platební bilance

Zlepšující se výsledky zahraničního obchodu stlačily koncem uplynulého roku až k nule dosavadní kanadský schodek běžného účtu platební bilance. Státní rozpočet vykazuje trvale výrazný přebytek.

Současná konjunktura ve Spojených státech svědčí i kanadské ekonomice, jejíž růst pohání vedle vývozu také silná domácí poptávka. Opět zesílil mj. automobilový boom. Díky výraznému vzestupu produkce ve filiálkách amerických gigantů General Motors, Ford a Chrysler, k

teré se dobře prodávají v USA, překonal kanadský automobilový průmysl výrobu v rekordním roce 1997 o 1,5 miliónu vozů a předloňskou o osmnáct procent.

Hospodářství loni stoupalo až čtyřprocentním tempem. Díky neustálému růstu obchodního přebytku se schodek běžného účtu platební bilance přiblížil k nule. Veřejné finance se už třetí rok pohybují v plusu a prognóza Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) uvádí, že i nadále se bude pohybovat kolem 1,5 procenta hrubého domácího produktu.

Hospodářství si hodně slibuje také od sportovních a kulturních akcí Her Frankofonie. Na této svého druhu olympiádě společenství, jehož činnosti se Česko účastní od loňska jako pozorovatel, se očekávají v červenci příštího roku v metropoli Ottawě tisíce soutěžícíc

h a statisíce diváků. Přípravy nominačních soutěží v osmi sportovních a osmi kulturních disciplínách už běží naplno a jedná se i o vyslání českých reprezentantů. Generální ředitel akce Pierre Grandmaitre HN informoval, že hry dále posílí rozvoj kontaktů Frankofonie (včetně ekonomických) se světem.

Případné zpomalení konjunktury ve Spojených státech pocítí v první řadě exportéři, kdežto domácí poptávka by mohla poněkud zesílit. Současně se objevují snahy vyloučit možné nepříznivé vlivy těsných vazeb na USA. Například provincie Newfoundland znovu rozvíjí tradiční rybolov a sází také na turistický průmysl.

Zdroj: HN z 12. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU