Latinská Amerika letos vykáže výrazný růst své ekonomiky

12.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Brazílie, která představuje polovinu hrubého domácího produktu Latinské Ameriky, má letos dosáhnout růstu 3,4 procenta

Brazílie, která představuje polovinu hrubého domácího produktu Latinské Ameriky, má letos dosáhnout růstu 3,4 procenta. Také celý region má zaznamenat významné oživení své ekonomiky. Jak včera uvedla španělská prognostická agentura LatinFocus, po loňském poklesu hrubého domácího produktu subkontinentu o 0,4 procenta, má letos jeho HDP vzrůst v průměru o slušných 3,4 procenta.

Nejčilejší expanzi má vykázat Chile s přírůstkem o 6,3 procenta, následováno Peru s 4,3 procenta. Nejslabší rozvoj očekává Kolumbie, Venezuela a Argentina, ale i tam má přibrat 2,6 procenta.

Podle agentury LatinFocus, citované listem Financial Times, bude hospodářská expanze Latinské Ameriky v tomto roce tažena zejména zlepšením obchodní bilance a zvýšením konkurenceschopnosti Brazílie a Kolumbie, které loni devalvovaly své měny.

Celkově je předvídaný růst regionu, jak uvádí studie agentury LatinFocus, generován zejména "mnohem příznivějším mezinárodním (ekonomickým) prostředím, posílením veřejných financí a dalším oživením mezinárodních cen komodit. Nižší cena peněz povzbudí zahraniční investice a ty přispějí k hospodářskému růstu".

Pokud se tato prognóza uskuteční, lze v regionu očekávat snížení průměrného deficitu veřejných rozpočtů z loňského průměru minus 5,2 procenta na letošních 2,9 procenta hrubého domácího produktu.

Zdroj: HN z 12. 1. 2000

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU