Být třikrát lepší než muž

19.10.2012 | , Finance.cz
DANĚ


Ve Spojených státech jsou čtyři procenta manažerských křesel obsazena ženami. Žena, která se rozhodne pro cestu k takové pracovní pozici, musí být minimálně třikrát lepší než muž, musí mít silný „tah na bránu“ a rozloučit se s rodinným životem. Tedy s dětmi určitě. PÁTEČNÍ GLOSA

Nedávno jsem shlédla video, kde úspěšné manažerky radí jiným ženám, jak získat a udržet si vedoucí pozici ve firmě. Zaznívali tam takové ty typické rady, které jsou vám vlastně úplně na nic – buďte pracovitá, buďte snaživá, buďte produktivní a učte se cizí jazyky. Když jsem už pomalu usínala a říkala si, že raději kouknu na Kačeří příběhy, předstoupila před kameru Jitka Schmiedová, viceprezidnetka pro lidské zdroje ve Vodafone, a řekla toto: „Musíte se rozhodnout, jestli chcete rodinu nebo kariéru. Musíte být zatraceně dobrá, minimálně třikrát víc než muži. Musíte mít silný tah na bránu, na výsledky. Musíte být vzdělaná a perfektně vystupovat.

Počet žen v manažerských křeslech roste. Třeba ve Spojených státech 4 % ze všech vedoucích pozic v největších amerických firmách obsadili ženy. Není to nijak velké procento, ale je to zkrátka rekord, protože v minulém roce to bylo jen 3,2 %.

Minulý rok se provedl v USA rozsáhlý průzkum mezi dvanácti tisíci manažery. Cílem bylo zjistit, jak velké jsou rozdíly mezi ženou a jejím manažerským řízením a mužem a jeho vedení. Navíc se zjišťovala aktuální situace na trhu práce. Fakta byla jasná: čím vyšší pozice tím méně žen. Mezi dvě stě padesáti top americkými manažery, kteří vedou ty největší světové firmy, je pouze jedenáct žen. Další fakt: co se týče vytváření dobrých vztahů na pracovišti a budování týmové spolupráce, jsou ženy jako manažerky mnohem schopnější než muži. Zřejmě je to jejich vyšší empatie, která jim před muži dává značný náskok. Ženy tedy ve firmě, kterou řídí, dokážou vytvořit lepší pracovní atmosféru, více motivovat a vytvořit týmové zaujetí. Navíc ženy jsou i produktivnější. Sociologové tento moment vysvětlují tak, že žena musí o svou pozici stále bojovat mnohem více než muž, tedy je pracovitější a cílevědomější. Navíc na ženy je ve velkých firmách vyvíjen obrovský tlak a ony musí neustále dokazovat, že na svou práci mají. I díky tomu průzkum odhalil, že manažerky intenzivně investují do svého osobního rozvoje a růstu. Muži si jsou více jisti svým vedoucím postavením a tedy snaha o nějaké další pokroky je znatelně nižší. Podle americké studie z roku 2011 jsou tedy ženy mnohem lepší manažerky než muži.

Po vystoupení Jitky Schmiedové se mi rozbušilo srdce a hned jsem se šla na sebe podívat do zrcadla, kde jsem pochopila, že z toho, co paní Schmiedová jmenovala, mám maximálně tah na bránu a to jen proto, že tomuto pojmu úplně nerozumím. Smířila jsem se svou přízemní kariérou a pustila si Kačeří příběhy. Navíc musím říct, že když třeba jdu se svým mužem nakupovat a teď vidím, jak má celý proces nákupu perfektně promyšlený, tedy u kterého regálu začneme a jakým způsobem projedeme všechny regály a pak následně jak systematicky umí zboží naskládat do tašek, tak když tohle všechno z povzdáli a odevzdaně sleduji, říkám si, že bych mužům to manažerování nechala.

Štítky:

Autor článku

Eva Tomková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ