Hotovostní platby pouze do 15.000 eur

27.04.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Prezident Václav Klaus podepsal zákon, který zakazuje hotovostní platby nad 15.000 eur, tedy asi nad půl milionu korun, pod pokutou až pět milionů korun.

Limit pro bezhotovostní platby bude stanoven na 15.000 eur, tedy v přepočtu zhruba půl milionu korun. Senát sice navrhoval limit ve výši jednoho milionu korun, avšak poslanecká sněmovna jejich návrh odmítla. Zákon dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus.

Nový zákon se má vztahovat na platby v korunách i v cizí měně na území České republiky i na veškeré platby do zahraničí. Znamená to tedy, že všechny platby přesahující stanovenou částku budou muset občané a podniky platit prostřednictvím účtu u banky. Za porušení zákona budou moci kontrolní orgány uložit pokutu od deseti tisíc až do výše pěti milionů korun.

Zákon ale stanovuje i výjimky, kterými jsou pouze výplaty mezd, odměn, důchodů, výplaty z penzijních fondů, vklady nebo výběry peněz v hotovosti u peněžních ústavů a platba peněz určených k úschově u notáře.
 
Zákon o omezení plateb v hotovosti byl vládou předložen za účelem omezení daňových úniků, racionalizace a optimalizace hotovostního oběhu a zvýšení bezpečnosti zúčastněných subjektů. V neposlední řadě by měl zákon působit proti legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ