Podivné zvíře jménem nezávislý profesionál

19.10.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nezávislý profesionál, neboli freelancer, je člověk určitých jasně definovaných schopností bez stálého pracovního úvazku. Jde o samostatného živnostníka či podnikatele, který buď nemá zaměstnance žádné anebo jich má tak málo, že je schopen své podnikání úspěšně řídit sám bez cizí pomoci.

V pondělí ráno vstanete, spácháte minimální hygienu, políbíte partnera / domácího mazlíčka / babičku (výše uvedené kategorie lze libovolně kombinovat), vyběhnete z bytu/ domu / paláce / chatrče a přesně v osm už sedíte v kanceláři za stolem a minimálně hypoteticky se dáváte do práce. V pět hodin odpoledne vypnete počítač (pokud na vás ovšem nevybyde nějaká ta práce přesčas), zavoláte partnerovi / domácímu mazlíčkovi (?!) / babičce, jestli není třeba něco koupit, a zamíříte domů. Tak se to opakuje pět dnů v týdnu, 4+ týdny v měsíci a 46+ týdnů v roce, s občasným zpestřením v podobě úrazu, nemoci nebo únosu mimozemšťany.

Pokud vás tato představa uspokojuje a plní blaženou jistotou, pak vězte, že nemusíte číst dál. Jestli se vám ale aspoň trochu zježil vlasový a/nebo tělní porost, je možná na čase popřemýšlet, nedá-li se na obživu vydělávat i nějakým jiným, byť stále poctivým, způsobem.

Proč se stát nezávislým profesionálem – a co to vlastně je

Výhodou práce na volné noze je, že jsem sám sobě šéfem. Nevýhodou je, že jsem šéfem sám sobě."
Jaromír Nohavica

Nezávislý profesionál (cizím, avšak zdomácnělým slovem freelancer) je člověk určitých jasně definovaných schopností bez stálého pracovního úvazku. Podle definice Roberta Vlacha (velkého propagátora rozvoje činnosti freelancerů v ČR) typicky jde: „o samostatného živnostníka či podnikatele, který buď nemá zaměstnance žádné anebo jich má tak málo, že je schopen své podnikání úspěšně řídit sám bez cizí pomoci.

Nezávislými profesionály se často stávají umělci, lektoři (zejména cizích jazyků), fyzioterapeuti, konzultanti všeho možného, redaktoři a copywriteři. V katalogu Na volné noze ale najdete i méně obvyklé kvalifikace, k nimž např. patří „svatební agentka a koordinátorka pro svatby na klíč v Římě“ nebo „léčitelka, terapeutka a průvodkyně vnitřní transformací.“ Fantazii a schopnosti sebeuplatnění se meze nekladou.

Zapomeňte na nesnášenlivého šéfa a neplacené přesčasy

Freelancer šéfuje sám sobě – se všemi plusy a mínusy plynoucími z tohoto faktu. Nikdo vás nebude nutit pracovat v okamžiku, kdy se vám vůbec nechce. Tedy – nutit se budete sami s vědomím, že práci nelze odkládat donekonečna a že pokud se o to pokusíte, nezbyde vám po čase nic jiného než začít chroustat hřebíky nebo si hledat zaměstnání s paušálním platem.

Nikdo také nemá právo nařídit vám věnovat se určité práci a už vůbec ne po pracovní době – zatímco zaměstnanec v pracovní smlouvě podepisuje svou ochotu řídit se pokyny nadřízeného, freelancer si práci i pracovní dobu určuje sám. Má to ovšem háček – přijmete-li nějakou zakázku, osobně ručíte za její zpracování (a často se nevyhnete ani těm povznášejícím činnostem, které by normální zaměstnanec mohl „delegovat“ na sekretářku) a musíte dodržovat všechny termíny – vaše pracovní doba se tak občas může rozpínat od nevidím do nevidím.

Zapomeňte také na placenou dovolenou a zaměstnanecké benefity

Zatímco zaměstnanec má nárok na čtyři (platí zaměstnance v soukromých firmách) až pět (státní zaměstnanci) týdnů v roce (pedagogy s dovolením pomineme), nezávislý profesionál si dovolenou povoluje i zamítá sám – s ohledem na okolnosti ji tedy může mít dost dlouhou, nebo naopak vůbec žádnou. Záleží to především na stavu zakázek a finanční situaci – dovolenou vám jakožto nezávislému profesionálovi nikdo neproplatí bez ohledu na to, jak vysoké zálohy na pojištění odvádíte.

A co se zaměstnaneckých benefitů týče – z logiky věci vyplývá, že si všechny podobné výhody (ne)dopřáváte a (ne)platíte sami.

Svoboda a zodpovědnost

Jedno bez druhého (bohužel) mít nelze – k rizikům spojeným s pozicí nezávislého profesionála tak patří i absolutní zodpovědnost za způsobené ztráty a škody (zaměstnanec za ně zodpovídá jen do určité výše, dále pak ručí zaměstnavatel) a rovněž absolutní absence nároku na příspěvek v případě pracovního úrazu. Tam, kde má zaměstnanec právo na tzv. bolestné a kompenzaci výdělku z doby uzdravování, freelancer pracuje čistě na vlastní riziko.

Stejně to má smysl

Alespoň pro některé z nás – chcete vědět, jaké vlastnosti potřebujete k tomu, aby vás život nezávislého profesionála živil i bavil? Počkejte si na následující článek: Vhodný materiál na nezávislého profesionála.

Autor článku

Tereza Dědinová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT