Majitelem CESNET bude asi Contactel

12.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Jeden z největších tuzemských poskytovatelů internetových služeb - sdružení CESNET - bude mít zřejmě nového majitele

Jeden z největších tuzemských poskytovatelů internetových služeb - sdružení CESNET - bude mít zřejmě nového majitele. Společností, která porazila ve výběrovém řízení soupeře věhlasných jmen, jako například Český Telecom či Telenor, a měla by za CESNET zaplatit částku v řádech stamilionů korun, je s největší pravděpodobností Contactel. Ten je společným podnikem Českých Radiokomunkací a dánského národního telekomunikačn

ího operátora TeleDanmark. Zástupci Contactelu, jedné z nejmladších telekomunikačních společností na domácím trhu, zatím oficiální stanovisko CESNET neobdrželi.

Jeden z nich však úspěch ve veřejné soutěži předběžně potvrdil. O tom, zda firma začne s Contactelem jako s novým majitelem definitivně jednat, rozhodovalo teprve včera představenstvo CESNET. Šéf společnosti ovšem nebyl k zastižení a ostatní členové vedení se bez jeho souhlasu odmítali k celé věci vyjadřovat. Podle odborníků je CESNET zajímavý přede

vším tím, že na jeho síť je připojena řada vysokých škol, státních institucí a vědeckých pracovišť, například i Akademie věd. CESNET nabízí univerzální internetové služby od základního připojení přes telefonní linku pro soukromé osoby až po vysokorychlostní připojení celých sítí firem a podniků.

Komerční síť CESNET má přes 90 přístupových bodů a výrazně tím konkuruje dceřiné společnosti Českého Telecomu - Internet On Line. Ta připojuje k internetu ze 113 přístupových míst. CESNET je jedním ze zakládajích členů sdružení internetových provozovatelů NIX.cz. Kromě přenosu dat umožňuje svým zákazníkům také pomocí internetu telefonovat levněji do zahraničí v rámci služby nazvané Net2phone.

Zdroj: MF Dnes z 12. 1. 2000



Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU