Pojišťovny očekávají integraci do finančních skupin

12.01.2000 | ,
Domovská stránka


Pojišťovny očekávají na českém pojistném trhu v nejbližších letech nárůst pojištěnosti, a to zejména v životním pojištění, sladění pojistného práva s legislativou Evropské unie, vzestup moderních forem prodeje pomocí telefonu a Internetu a vlivem postupující globalizace snížení počtu pojišťoven a jejich integraci do finančních skupin. Vyplývá to z odpovědí ředitelů pojišťoven pro měsíčník Pojistný obzor.

"V souladu se světovými trendy bude zřejmě probíhat další integrace bankovních, pojišťovacích a dalších finančních služeb s cílem nabídnout klientům ucelený finanční servis," míní ředitel České pojišťovny Ladislav Bartoníček.

České pojišťovnictví ovládne výhradně zahraniční kapitál, což přispěje k rozvoji odvětví i k připravenosti na integraci jak ze strany EU, tak celkové globalizace, uvedl Igor Valtr z ČP Direct pojišťovny. "Životní pojištění ovládne pět až šest největších pojistitelů s výrazným provázáním s bankovním sektorem. V neživotním pojištění bude prostor i pro menší pojišťovny, specializované jak klientsky, tak produktově či technologicky," dodal.

Ředitel Chmelařské pojišťovny František Vacek upozornil, že míra pojištěnosti se v příštích deseti až 15 letech za předpokladu nastartování hospodářského růstu více než zdvojnásobí. Perspektivní oblastí je podle něj životní pojištění, kde je nízká pojištěnost, velká budoucnost čeká nové formy finančních služeb, jako je například bankopojištění.

Vznik nových rizik vyplývajících z uplatnění zcela nových technologií a daleko větší tlak na pojišťování škod na životním prostředí v souvislosti s jeho zvyšující se ochranou očekává Jiří Morávek z IPB pojišťovny.

Petr Oršulík z České pojišťovny Zdraví předpokládá právní změny, které umožní výrazný vývoj produktové základny soukromého zdravotního pojištění a připojištění.

"Pojišťovnictví jako disciplína se bude úspěšně rozvíjet, nicméně z hlediska vnímání klienta bude stále více a více integrováno do komplexních finančních služeb," vidí budoucí vývoj v pojišťovnictví Jaroslav Klapal z ČS-Živnostenské pojišťovny. "České pojišťovnictví se stane běžnou a samozřejmou součástí nejvyspělejších pojistných trhů Evropy," uzavřel Richard Sumann z pojišťovny Cardif Pro Vita.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka