Co týden dal?

16.04.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tento týden byl pro nás všechny mimořádný. Měl pouhé 4 pracovní dny, ale událostmi byl nabitý. Neměli jste čas je sledovat? Nevadí.  I tentokrát pro vás opět máme souhrn těch nej...

Posledních 7 dní ve světě

Tři novináři z České republiky byli uneseni neznámou skupinou v neděli ráno několik kilometrů za Iráckým hlavním městem. Několik dramatických a nejistých dní skončilo šťastně, reportér Michal Kubal, kameraman Petr Klíma a zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka byli propuštěni v pátek odpoledne.

Drtivá většina zahraničních zpráv se celý týden točila kolem špatné situace v Iráku. Rergion se nedaří stabilizovat, gerilová válka již existuje a reálně se projevuje nová zbraň v rukou teroristických skupin: únosy občanů z cizích zemí, kteří většinou s konfliktem nemají nic společného. Přijeli Iráčanům pomáhat a ti je teď unášejí a také popravují jak se stalo u jednoho Itala ve čtvrtek.

Údajný hlas Usámy bin Ládina na zvukové nahrávce, kterou odvysílaly dvě arabské televizní stanice, nabízí příměří Evropě pod podmínkou, že stáhne své jednotky z muslimských zemí. Slibuje však pokračování boje proti Spojeným státům a Izraeli.

Silný a převážně dobrý dojem udělal na poslance Evropského parlamentu budoucí komisař za ČR Pavel Telička píše se ve středeční zprávě ČTK. Komisař je jedním z nejdůležitějších a nejvlivnějších postů ve strukturách EU.

Posledních 7 dní u nás

Minulý pátek vetoval prezident Klaus zákon o DPH. Pokud nebude zákon přijat, nastanou obrovské problémy jednak podnikatelům (nutnost platit zálohu na DPH) a také ve vztahu k EU. Vše se komplikuje koncem týdne po autonehodě ministra zahraničí.

Ani poslední ministryně zdravotnictví se neudrží v křesle po celé volební období. Premiér doporučil prezidentovi odvolání ministryně Součkové hned po pondělí Velikonočním, tedy 13.4. Ten žádosti vyhověl a odvolal ji. Novým ministrem byl jmován poslanec sociální demokracie Jozef Kubinyi.

Nedobrá čísla byla zveřejněna ve čtvrtek. Letošní zima si na horách vyžádala 12 lidských životů, což je dvakrát více než loni.

Ve čtvrtek odletěl prezident Václav Klaus na návštěvu Číny. Jedná se tak vůbec o první návštěvu prezidenta ČR v komunistické a tvrdě totalitní Číně. Návštěvu začal v Hongkongu, pokračuje do Macaa a v Pekingu bude od středy. Jeho návštěva má spíše ekonomický než politický charakter.

Posledních 7 dní na našem serveru

Nemyslím si, že má smysl psát zde, v této pravidelné zprávě, v této rubrice co nového se událo v uplynulém týdnu na našem serveru. Vždyť je to na první pohled vidět. Změna grafiky, změna designu, změna obsahu, změna logiky sekcí, změna téměř všeho. 

FinTriky

Tématem FinTriků tohoto týdne bylo "Život v Evropské unii" Protože se 1.květen kvapem blíží, je nejvyšší čas věnovat se tématům spojeným se životem v EU. První témata se týkala podnikatelského prostředí, sociální politiky, práce a našich práv v jednotné Evropě. Unii se budeme věnovat i ve Fintricích příštích. Máte se na co těšit.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti investování.

Otázka: "Dobrý den, chtěl bych postupně investovat částku 1-2 mil. s tím aby vydělávali min 10% čistého ročně s co nejmenším rizikem, je to vůbec možné a jakou by jste mi doporučili strategii? Nedávejte prosím tento dotaz do veřejných odpovědí."

Odpověď: Vámi zamýšlený objem invetice je dostatečný pro zařazení všech hlavních instrumentů do Vašeho portfolia tak, aby mohlo pravidelně generovat výnosy, které očekáváte. Nelze samozřejmě zaručit vždy pravidelných 10% zhodnocení, ale lze sestavit portfolio se zdánlivě protichůdným zadáním - vysoká míra diverzifikace, která snižuje..."

Anketa

I anketní otázka se soustředila na start nových Financí. Hned po spuštění jsme se vás ptali:

"Se svátky jara přicházejí nové Finance.CZ. A jsou nové nejen vzhledem! Jak se vám na první pohled líbí?"

Odpovědi nás mile potěšily. Pouhých 19% hlasujících je odhodláno už nikdy k nám na stránky nepřijít, naopak jiných 19% je spokojeno maximálně. I počet hlasujících (379) je nadprůměrný a tak věříme, že to tak zůstane i nadále. Děkujeme. Vaše odpovědi jsou zde:
 
  • Jedním slovem perfektní - 19%
  • Je to krok správným směrem - 25%
  • Vzhled není důležitý, důležitý je obsah - 18%
  • Ještě pořád to není ono - 19%
  • Hrůza, už nikdy sem nepřijdu - 19%

 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU