ÚDDZ opět prodloužil Doudlebské záložně omezení činnosti

13.01.2000 | ,
Domovská stránka


Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) rozhodl o dalším omezení činnosti Doudlebské družstevní záložny České Budějovice od čtvrtka 13. ledna na týden až 14 dní. ČTK to včera sdělil ředitel ÚDDZ Ivo Vrzal s tím, že záložna stále nedisponuje rezervou volných prostředků pro uspokojení žadatelů o okamžité výplaty.

Úřad zastavil činnost záložně začátkem loňského prosince původně na 14 dnů a poté do 4., resp. 12. ledna 2000. Záložna nesmí přijímat vklady, poskytovat úvěry, ručit za úvěry poskytované jinými osobami a provádět platby z příkazu člena.

Doudlebská družstevní záložna již počátkem listopadu omezila činnost vzhledem k tlaku na výplaty termínovaných vkladů. Družstvo, které má 14 poboček a zhruba 11.000 členů, nebylo schopno uspokojit všechny žadatele o výplatu a zavedlo proto pořadník. Objem vkladů v Doudlebské družstevní záložně činí asi 430 miliónů korun.

ÚDDZ již zasáhl proti 11 kampeličkám. Nucená správa byla uvalena na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava, Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo, Českomoravskou družstevní spořitelnu a Družstevní záložnu Pria. Úřad omezil činnost Rodinné záložně Moravské Budějovice, Doudlebské družstevní záložně, Živnostenské družstevní záložně Dvůr Králové, Všeobecné družstevní záložně Hradec Králové a záložnám OBNOVA Náchod a Mavel.

Z posledních údajů úřadu vyplývá, že na českém trhu působí 79 funkčních záložen. Počet jejich členů činí téměř 118.000. Celková bilanční suma kampeliček přesahuje 11,22 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka