Vláda urychlila přípravu zákonů nutných pro náš vstup do EU

13.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Vicepremiér Pavel Rychetský předpokládal, že jeho kolegové splní polovinu zadaných úkolů

Vicepremiér Pavel Rychetský předpokládal, že jeho kolegové splní polovinu zadaných úkolů.

Ministři vypracovali většinu legislativních úkolů, které kabinet přijal jako součást reakce na loňský posudek Evropské komise (EK). "Je to pro mne překvapení. Musím se přiznat, že jsem předpokládal splnění přibližně poloviny zadaných úkolů, a i to bych považoval za úspěch," řekl během včerejšího jednání kabinetu vicepremiér Pavel Rychetský. Do včerejšího dne obdržela Legislativní rada vlády 28 z 31 původně plánovaných předloh. Ty měly odstranit 64 výtek komise proti českému právnímu stavu. Aby byl při ročním hodnocení EK brán některý zákon v potaz, musí být schválen do konce června.

Z uvedených norem b

ylo již předloženo sněmovně ke schválení 12 zákonů:

o ochraně zaměstnanců při insolventnosti zaměstnavatele

novela zákoníku práce

o hospodaření s energií

o konkursu a vyrovnání

obchodní zákoník

o posuzování vlivů na životní prostředí

o geneticky upravených organismech

o praní špinavých peněz

o účetnictví

autorský zákon

o krmivech

o šlechtění a plemenitbě hospodářských zvířat

Včasné schválení dalších dvou návrhů není ohroženo, protože budou vládě dodány do konce měsíce. Jedná se o návrh zákona o zemědělském intervenčním fondu, který poslanci vrátili k přepracování, a o chybějící návrh na zavedení povinného bezhotovostního platebního styku u větších částek. Jedinou oblastí, v níž se nedosáhne nápravy, je tedy právní úprava způsobilosti k vý

konu zdravotnického povolání. "Příslušný zákon se zřejmě narodí až spíš koncem března, takže nebude mít možnost se pozitivně projevit na příští hodnotící zprávě Evropské komise," řekl Rychetský.

Vicepremiér se odmítl vyjádřit, zda se zlepšila příprava zákonů na ministerstvech, i když loni si několikrát na laxní přístup resortů stěžoval. "Lze jenom těžko hodnotit, zda se pronikavě zlepšila úroveň legislativní práce. Rozdíl je v tom, jestli se například připravovala úplně nová norma v oblasti, která do té do

by nebyla právně upravena. Tam se často stává, že Legislativní rada vrátí třeba i celý zákon ministerstvu k přepracování," odpověděl na dotaz HN.

Delší přípravu si vyžádají složité komplexní normy, například nový zákon o policii a návrh zákona o rostlinolékařské péči. Jejich text by měl být vypracován do konce března. Až do konce června má Ministerstvo práce a sociálních věcí lhůtu na vypracování zákona o službě občanských státních zaměstnanců, který je součástí reformy veřejné správy.

Rychetský upozornil

na skutečnost, že kabinet v posledních měsících velmi urychlil přípravu zákonů, které mají vliv na náš vstup do Evropské unie. "Nyní je projednáváno okolo stovky implementačních norem. Jenom na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny jich je 37, z toho 21 v prvním čtení. Zbývajících 16 je již před konečným projednáváním," řekl vicepremiér. Kvůli velkému objemu práce bude proto zasedat Legislativní rada vlády tři dny, od čtvrtka do soboty. To je o to obtížnější, že jejími členy jsou nejen státní úředníci, ale i právníci z vysokých škol, soukromých firem, advokáti a soudci.

Zdroj: HN z 13. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU