Vedení záložny Pria tvrdí, že kontrolní zpráva ÚDDZ je nepravdivá

13.01.2000 | ,
Domovská stránka


Půlroční nucená správa, kterou včera uvalil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) na brněnskou Družstevní záložnu Pria, je pro její vedení překvapením. V minulém týdnu uskutečnil úřad v kampeličce kontrolu a výsledek jí oznámil v pondělí. "Zpráva je negativní, ale není pravdivá," řekl ČTK předseda představenstva záložny František Zoubek.

Záložna podle názoru ÚDDZ neoprávněně prováděla obchody s cennými papíry a poskytovala finanční prostředky právnickým osobám. Obchody se údajně týkaly také neoprávněného nabývání pohledávek vůči nečlenům družstva.

"Popíráme nezákonný postup," tvrdí Zoubek s tím, že i kdyby platil názor ÚDDZ, nepoškodily by transakce klienty ani záložnu. Kampelička je údajně likvidní a má dostatek peněz na hotovosti. S orgánem dohledu se však liší v názoru, zda její obchodní činnost může nebo nemůže ohrozit vklady družstevníků. Vedení záložny se hodlá proti postupu ÚDDZ odvolat k ministerstvu financí.

Správcem v záložně byl jmenován Libor Baroň, který již začal činit kroky spojené s převzetím majetku záložny. Podle Zoubka má správce rozhodnout i o tom, zda budou pobočky Prie z technických důvodů zatím uzavřeny nebo ve čtvrtek normálně otevřou. "Tento krok může vyvolat útok na pokladny," poznamenal k tomu Zoubek. V posledních 14 dnech zaznamenala Pria jen osm výběrů.

Pria se stala již jedenáctou kampeličkou, proti které ÚDDZ zasáhl. Podle výše aktiv 297 miliónů korun i počtu 4000 klientů na konci října patří mezi sedm největších českých kampeliček. V Brně čeká na další rozhodnutí úřadu ještě záložna Mavel, která má omezenou činnost do 14. ledna.

Zdroj:ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka