Řidiči, vozidla, doklady a Evropská unie

21.04.2004 | , Finance.cz
Ručení


Vstup do Evropské unie se dotkne také řidičů a jejich čtyřkolových miláčků. Jistě máte i vy mnoho otázek, které vás k tomuto tématu napadají. Pokud chcete, pojďte s námi hledat odpovědi, alespoň na některé z nich…

I když v našem článku asi neodpovíme na vše, co může řidiče se vstupem do EU trápit, třeba zde naleznete odpověď na to, co zajímá právě vás. Ale pojďme se pustit do jednotlivých témat…

Řidičské průkazy

Podle informací Ministerstva dopravy budou od 1.5.2004 vydávány nové řidičské průkazy, dle vzoru EU v provedení plastové karty. Ale neděste se, stávající řidičské průkazy (tj. vydané od 1.7.1964 do 30.4.2004) budou i nadále platné, a to ve všech zemích Evropské unie.  Je třeba však připomenout, že se postupně budou řidičské průkazy vyměňovat a to pravděpodobně v těchto termínech:

Řidičský průkaz vydán

od –  do:

Návrh povinné výměny do:

01.07.1964 - 31.12.1993

31.12.2007

01.01.1994 - 31.12.2000

31.12.2010

01.01.2001 - 30.04.2004

31.12.2013


Pokud se rozhodnete změnit své trvalé bydliště do jiného státu Evropské unie, nejste povinni si vyměnit řidičský průkaz, neboť jsou všechny řidičské průkazy vydané ve státech Evropské unie vzájemně uznávány.

Automobily

Na rozdíl od řidičských průkazů, které se budou postupně vyměňovat, nemá naše republika po vstupu do EU povinnost měnit registrační značky vozidel. Může však tyto značky doplnit o rozlišovací značku EU. Tímto se ovšem nezbavujeme povinnosti mít v zadní části vozidla značku „CZ“, která vypovídá o tom, ve kterém státu je vozidlo registrováno.

Jistě zajímavou otázkou je to,  podle čeho se bude hodnotit technický stav vozidla. V tomto směru platí,  že osobní automobily registrované v jednotlivých státech EU je možné provozovat v ostatních státech EU s tím,  že je důležité, aby vozidlo plnilo všechny technické a administrativní požadavky státu, kde je registrováno

Pokud se rozhodnete pro vlastní potřebu dovézt po vstupu ČR do EU automobil  z jiného státu EU, také vás čekají určité změny.  Z dovezeného vozidla se nebude platit clo. V případě nového vozidla, vozidla do stáří 6 měsíců nebo u kterého je najeto max 6000 km jej zakoupíte v zemi nákupu bez DPH a DPH zaplatíte v ČR podle sazby platné zde. V případě ojetého vozidla zaplatíte DPH v zemi nákupu v pořizovací ceně vozu. Přihlásit k provozu bude možné libovolně staré vozidlo, které ovšem musí mít osvědčení o homologaci ES. Starší vozidlo osmi let budete muset projít kontrolou. Na vozidla bez osvědčení se i nadále vztahuje omezení stáří do 8 let. V případech kdy vozidlo nesplní podmínky, může být požadován po dovozci použitého vozidla poplatek ve výši 5000 Kč na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autogramů.

Eurolicence aneb něco pro podnikatele

Eurolicence je doklad, který nahradí v současné době používaná zahraniční vstupní povolení a bude opravňovat k provádění bilaterálních, tranzitních či třetizemních přeprav na území členských států EU. Eurolicenci tedy budou potřebovat po 1. květnu letošního roku všichni dopravci, kteří provozují mezinárodní silniční přepravu zboží pro cizí potřeby a dále ti, kteří provozují mezinárodní přepravu cestujících autokary a autobusy prováděnou pro cizí potřeby. Každý dopravce obdrží originál eurolicence a takový počet opisů, kolik provozuje vozidel, ať vlastních nebo na základě smluv o pronájmu či leasingu. Tyto opisy budou muset být pro případnou kontrolu ve vozidle k dispozici. Platnost eurolicence je stanovena na pět let.

Zdroj: Euroskop

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Ručení