Senát schválil novely zákona o DPH a o spotřebních daních

13.01.2000 | ,
DANĚ


Senát včera schválil ve znění podstoupeném Poslaneckou sněmovnou novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Předloha vymezuje širší okruh subjektů, kterým může být vrácena daň z přidané hodnoty. Pro zákon se vyslovilo 51 ze 65 senátorů.

Senát včera podpořil i novelu zákona o spotřebních daních, která mj. povede k zavedení tzv. zelené nafty. To znamená, že zemědělci dostanou zpět 60 procent z daně z použité nafty. Z přítomných 60 senátorů 32 hlasovalo pro návrh, aby se Senát předlohou nezabýval, a tak ji de facto schválil. Proti bylo 18 senátorů. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Novela zákona o DPH navrhuje za stanovených podmínek možnost vrácení daně zdravotně postiženým osobám při koupi osobních automobilů tuzemské výroby. Nezávislý senátor Václav Fischer shledává v zákoně i oživení prodeje zahraničním turistům. V případě, že si cizinci koupí zboží nad hodnotu 1000 korun, bude jim ve lhůtě tří měsíců daň z přidané hodnoty vrácena.

Možnost vracení DPH zahraničním fyzickým osobám je návrh, který vychází vstříc představám Evropské unie. Okolní země, jako například Polsko a Maďarsko, podobnou normu připravují. Přijetím tohoto návrhu by se podle předkladatelů měla oživit domácí produkce. Navrhované rozšíření možností pro vracení daně však přinese snížení příjmů státního rozpočtu pro rok 2000 v odhadu kolem 1,5 až dvou miliard korun.

Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ