ÚDDZ včera uvalil nucenou správu na ČMDS

13.01.2000 | ,
Domovská stránka


Další záložnou, na kterou včera Úřad pro dohled nad družstevními záložnami uvalil nucenou správu, se stala Českomoravská družstevní spořitelna (ČMDS). Důvodem uvalení nucené správy je trvající nelikvidnost, rozhodnutí o likvidaci záložny na dílčích schůzích a některé nestandardní obchody, uvedl ředitel ÚDDZ Ivo Vrzal.

Úřad včera uvalil nucenou správu také na brněnskou Družstevní záložnu Pria, správa je u obou záložen uvalena na šest měsíců. "Domníváme se, že pro pročištění celého sektoru není možné zvolit jinou variantu než rázné opatření," vysvětlil Vrzal včerejší kroky úřadu. Správcem byl v ČMDS jmenován Jiří Záděra.

ČMDS však včera podle mluvčí Hany Jančové žádné oznámení o uvalení nucené správy od ÚDDZ nepřevzala ani neobdržela. Mluvčí uvedla, že ČMDS již nepodléhá pravomocem ÚDDZ, a to z důvodu likvidace záložny, kterou minulý týden schválili členové kampeličky. Vrzal však tvrdí, že ačkoli zástupci ČMDS odmítli rozhodnutí úřadu převzít, nucená správa platí.

"Družstvo dnem rozhodnutí o zrušení likvidací vstupuje do právního režimu zrušené společnosti a nelze na její činnost již dále aplikovat ustanovení zákona, podle kterého již družstvo nevykonává činnosti dle tohoto zákona," prohlásil již v pátek právní zástupce ČMDS Radim Vicherek. Ten dále uvedl, že pokud tyto činnosti družstvo nevykonává a s ohledem na právní režim likvidace ani nemůže, nemá podle něj ÚDDZ zákonnou možnost uplatňovat vůči záložně své pravomoci.

Představitelé ČMDS rovněž tvrdí, že dílčí členské schůze záložny mohly hlasovat o vlastní likvidaci. "Podle Obchodního zákoníku mohou stanovy družstva určit konání členské schůze formou dílčích schůzí," uvedl Vicherek.

Provoz v 56 pobočkách omezila ČMDS 10. listopadu na základě vlastní žádosti a následného rozhodnutí úřadu. Důvodem byla nedostatečná likvidita. Třetí největší kampelička v České republice s objemem vkladů kolem 1,4 miliardy korun tehdy přestala na 60 dní přijímat vklady, provádět výplaty a platby, poskytovat úvěry a ručení za úvěry.

ÚDDZ již zasáhl proti jedenácti kampeličkám. Nucená správa byla uvalena na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava, Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo, Českomoravskou družstevní spořitelnu a Družstevní záložnu Pria. Úřad omezil činnost Rodinné záložně Moravské Budějovice, Doudlebské družstevní záložně, Živnostenské družstevní záložně Dvůr Králové, Všeobecné družstevní záložně Hradec Králové a záložnám OBNOVA Náchod a Mavel.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka