Jako euroobčané budeme volit do parlamentu

23.04.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Jako občané Evropské unie budeme mít spoustu povinností. Naštěstí budeme mít i práva. Jedním z prvních bude právo volit své zástupce do Evropského parlamentu. Kdy, jak a hlavně koho můžeme volit a kdo může být zvolen?

Poslanci Evropského parlamentu (EP) jsou voleni na dobu 5 let. Volby do Evropského parlamentu pro období let 2004 - 2009 se konají ve všech členských státech Evropské unie v rozmezí od 10. do 13. června 2004 a to v časech od 14.00 hodin do 22.00 hodin v pátek a v sobotu od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

Volební systém není jednotný a liší se podle tradic a ústavních pravidel jednotlivých členských zemí. Způsob volby do Evropského parlamentu upravuje v České republice zákon č. 62/2003 Sb. Právní úprava způsobu hlasování ve volbách do Evropského parlamentu je téměř shodná s úpravou hlasování při volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Právo volit do Evropského parlamentu má každý občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let.

Poslancem Evropského parlamentu může být zvolen každý občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 21 let, není zbaven způsobilosti k právním úkonům a jde-li o občana jiného členského státu, není v členském státě Evropské unie, jehož je státním občanem, zbaven práva být volen do Evropského parlamentu.

A jak bude hlasování probíhat?

  • Hlasovací lístky budou dodány všem voličům nejpozději 3 dny přede dnem voleb
  • Volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné
  • Volič prokáže po příchodu do volební místnosti svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem (volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je poté povinen odevzdat okrskové volební komisi tento průkaz)
  • V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků vložíme do úřední obálky 1 hlasovací lístek
  • Na hlasovacím lístku můžeme přitom zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 2 kandidátů uvedených na témže hlasovacím lístku vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost
  • Obálku vhodíme do hlasovací urny

Voličský průkaz
Stejně jako u klasických voleb jsme zvyklí na možnost hlasovat mimo trvalé bydliště, budeme mít tuto možnost díky voličskému průkazu i při volbách do EP. Voličský průkaz vydává obecní úřad voliči, který je u tohoto obecního úřadu zapsán v seznamu voličů písemným podáním opatřeným ověřeným podpisem voliče, doručeným nejpozději 15 dnů přede dnem voleb (do 27. května 2004) obecnímu úřadu. Obecní úřad nejdříve 15 dnů přede dnem voleb předá voličský průkaz osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle.

Koho volit
Vybírat bude z čeho. V řádném termínu se přihlásilo 31 politických stran a hnutí. Dokonce i takové, které aktivně proti vstupu do EU bojovaly. A možná nakonec získají i nejvíce mandátů. Nejspíš budou proti EU bojovat zevnitř.

A zde jsou strany a hnutí v abecedním pořadí:
Balbínova poetická strana; Česká strana sociálně demokratická; Dělnická strana; Helax - Ostrava se baví; Humanistická aliance; Komunistická strana Čech a Moravy; Konzervativní strana; Koruna Česká, monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska; Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová; Masarykova demokratická strana; Národní koalice; Nezávislá iniciativa (NEI); Nezávislí; Občanská demokratická strana; Pravý blok - strana za odvolatelnost politiků, referenda a přímou demokracii; Republikáni Miroslava Sládka; Sdružení nestraníků; Sdružení nezávislých a Evropští demokraté; Strana demokratického socialismu; Strana občanů republiky České; Strana práce; Strana pro otevřenou společnost; Strana venkova - spojené občanské síly; Strana za životní jistoty; Strana zdravého rozumu; Strana zelených; Svobodní; Unie liberálních demokratů; Viktor Kožený - Občanská federální demokracie; Všeobecná občanská strana; Za zájmy Moravy ve Sjednocené Evropě

Zdroj dat: www.euroskop.cz, eu.finance.cz

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky