ZertifikateJournal 19/2012: Sílící obavy z rostoucí inflace

09.11.2012 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Pozor na inflaci, dojde k opětovnému vyvlastnění! Tak před necelým měsícem označil svou titulní stránku renomovaný německý časopis Der Spiegel. Samozřejmě po zkušenostech z minulého století je třeba brát vážně kolektivní starosti o peněžní znehodnocení.

Ovšem jak reálné jsou tyto obavy, když centrální banky v USA, Evropě a Japonsku podnikají jasné kroky a opatření k tomu, aby nízké úroky udržely až do konce roku 2015.

Ve stejných obrysech jsou prognózovány reakce investorů, včetně jejich útěku jistých aktiv tj. zlata a stříbra. Dle World Gold Counsil se od roku 2008 pohybuje investiční poptávka po fyzickém zlatě na zvýšené úrovni, ale od počátku tohoto roku se cena zlata zvýšila něco málo přes deset procent, což neznačí nic dramatického.

Obecně platí, že zohlednit inflační nebezpečí by se mělo především v dlouhodobém horizontu. Krátkodobé výkyvy nemají přílišnou vypovídací hodnotu. Dlouhodobější trendy jsou podstatně více průkazné. V Německu je od roku 1992 průměrná míra inflace ve výši 1,92 procenta, v eurozóně dosáhla ve stejném období inflace průměrné výše 2,18 procenta, alespoň dle údajů Evropské centrální banky.

Díky rychle rostoucím cenám energií existují skutečně důvody k obavám. Ale poptávka drobných investorů po fyzickém zlatě velmi silně kolísá. Ceny německých nemovistostí rostou významě jen v několika málo městech. A německé akcie jsou od podzimního krachu v roce 2008 na opětovném vzestupu. Vzhledem k tomu, že akcie patří mezi věcné hodnoty, ztělesňují podíl na hodnotě společnosti. V dlouhodobém horizontu mohou nabídnout podobnou ochranu proti inflaci jako investice do nemovitosti, kde není nikdy předem jisté, jestli vlastník prosadí zvýšení nájemného z důvodu rostoucí inflace. To platí především při strategických úvahách. Ten, kdo má investiční horizont dvanáct měsíců nebo méně, se nebude zabývat takticko­strategickými investicemi.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE