Kde se žije nejlépe? Ve Skandinávii

14.11.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dle každoročně sestavovaného indexu prosperity se nejlépe žije v zemích Skandivánie. Česko patří mezi 30. nejlepších míst k životu. „Prosperity Index“ hodnotí nejenom ekonomickou vyspělost, ale taky kvalitu života občanů.

Za rok 2012 bylo hodnoceno 142 zemí světa v 89 ukazatelích v osmi hlavních kritériích (ekonomika, školství, příležitosti, zdravotnictví, veřejná správa, sociální politika, osobní svoboda a bezpečnost).

  • Index prosperity tak hodnotí země světa nejenom na základě ekonomických údajů (např. výše hrubého domácího produktu, míry nezaměstnanosti, inflace či míry exportu), ale také dle radosti ze života, možnosti seberealizace, bezpečnosti a svobody.

Výsledný index prosperity tedy hodnotí země světa dle ekonomické vyspělosti, materiálního blahobytu občanů, osobní svobody a příležitostí, sociální vyspělosti. Konečné pořadí neovlivňují pouze ekonomické výsledky, ale taky svoboda, bezpečnost nebo zdravotní stav obyvatel.

Koho najdeme na špici?

  • První desítku zemí s nejlepšími podmínkami k životu tvoří: Norsko, Dánsko, Švédsko, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Finsko, Nizozemí, Švýcarsko a Irsko. Česku patří výborné 28. místo.
  • Poslední desítku (od 133. místa po 142. místo) tvoří: Etiopie, Jemen, Zimbabwe, Togo, Burundi, Haiti, Čad, Afgánistán, Kongo, Středoafrická republika.

Skandinávie hraje prim

V první třicítce zemí s nejlepšími podmínkami k životu najdeme všechny země Skandinávie. Norsko (1. místo), Dánsko (2. místo), Švédsko (3. místo), Finsko (7. místo) a Island (15. místo). Severské země mají řadu společných charakteristik.

  • Podmínky k podnikání jsou v zemích Skandinávie výborné. Infrastruktura je na špičkové úrovni a je inspirací pro mnoho zemí světa, je rozvíjena citlivě s ohledem na životní prostředí. Národní vlády vytváří pro zahraniční investory liberální a rovnocenné podmínky s domácími obchodními společnostmi a podnikateli. Země Skandinávie mají společné i vysoké zdanění. Míra zdanění v Dánsku, Švédsku nebo Norsku je nejvyšší z vyspělých zemí světa. Firmy, podnikatelé a zaměstnanci platí vyšší daně, ale na druhou stranu veřejný sektor znaminitě funguje. Veškerá administrativa se zrychluje a zjednodušuje. Řadu povinností splní podnikatelé a firmy on-line.
  • Preference zdravého životního stylu. Seveřané hodně sportují, zdravotnictví je na vynikající úrovni. Zdravotní stav Sevařanů je velmi dobrý. Seveřané jsou vzdělaní, školství funguje velmi dobře. Zahraniční investoři mohou tedy počítat s kvalifikovanými a inovativními zaměstnanci. Fungující sociální politiku. V zemích Skandinávie je velmi nízký počet chudých občanů. Propracovaná sociální politika představuje odrazový můstek pro občany, kterým se momentálně nedaří a nemají třeba práci.
  • Země Skandinávie výrazně podporují vědu a výzkum. Řada inovativních společností má sídlo právě ve Skandinávii. Severské ekonomiky jsou vyspělé s vysokou přidanou hodnotou, produktivitou práce a koncentrací průmyslu. Domácí ekonomiky těží z investic do vývoje a rozvoje, kvalitního školství, nízké kriminality a korupce, vysoké bezpečnosti a ekonomické svobody.

Česko = 28. místo

Za rok 2012 patří Česku 28. místo, v roce 2011 patřilo Česku 26. místo, v roce 2010 dokonce 24. místo. Až za námi však v hodnocení za rok 2012 skončilo několik západoevropských zemí, např. Itálie, Portugalsko. Z východoevropských zemí má Česko nejlepší hodnocení, hodnocení Česka obstojí i v porovnání s nejvyspělejšími zeměmi světa. Podmínky k životu v Česku jsou velmi dobré, hodnocení Česka je velmi vyrovnané ve všech kategoriích, což je rozdíl oproti např. Singapuru, Hongkongu či Taiwanu, tedy zemím s výborným ekonomickým hodnocením, ovšem horšími výsledky v oblasti např. sociální politiky.

Legatum Prosperity Index 2012

Pořadí Země Pořadí Země
1 Norsko 16 Rakousko
2 Dánsko 17 Belgie
3 Švédsko 18 Hongkong
4 Austrálie 19 Singapur
5 Nový Zéland 20 Taiwan
6 Kanada 21 Francie
7 Finsko 22 Japonsko
8 Nizozemí 23 Španělsko
9 Švýcarsko 24 Slovinsko
10 Irsko 25 Malta
11 Lucembursko 26 Portugalsko
12 USA 27 Jižní Korea
13 Velká Británie 28 Česko
14 Německo 29 Spojené Arabské Emiráty
15 Island 30 Kypr

Pramen: Legatum Institute“Legatum Prosperity Index 2012“

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU