Haly aneb za kolik a co nabízí…

27.04.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Uspořádání Mistrovství světa v hokeji není jednoduchou ani levnou záležitostí. Letošní MS se koná u nás. Náš hokej si určitě zasloužil nový hokejový stánek, kterým se nakonec stala po rekordně krátkém čase výstavby Sazka Aréna.

Téma tohoto týdne: Lední hokej, Mistrovství světa a finance

Po delším čase se MS v hokeji hraje opět v České republice. Hraje se ve dvou městech v Praze a Ostravě. Praha dostala nový nejen hokejový stánek Sazka Arénu. V Ostravě se hraje v nově zrekonstruované ČEZ Aréně, dřívějším Paláci kultury a sportu.

Sazka Aréna - Praha

Stavba nové haly začala v září roku 2002 a slavnostně byla Sazka Aréna otevřena 27. března 2004, kdy si hokejový svaz mohl po všech problémech, které stavbu haly provázely, konečně definitivně oddechnout. Uspořádání MS v ČR bylo totiž ze strany Mezinárodní hokejové federace podmíněno výstavbou nové haly v Praze. Hala tedy stojí a MS mohlo v sobotu začít.

Sazka Aréna patří k nejmodernějším halám na světě a může se směle rovnat k nejlepším halám v Americe. Výstavba haly trvala 16 měsíců. Hlavním dodavatelem byla Skanska CZ, která na ní odvedla práce za více než tři miliardy korun. Celkové náklady na stavbu po započtení  všech úroků a dalších plateb se  mohou vyšplhat až k osmi miliardám korun. Výstavba haly bude financována  emisí dluhopisů ve výši do 190 mil eur, zatím na stavbu Sazka využívala vlastní zdroje a krátkodobé bankovní a dodavatelské úvěry. Dluhopisy budou splaceny novou hrou, kterou Sazka spustila, a která bude generovat dostatečné peníze, aby dluhopisy-„arénu“ uhradili.

Základní údaje o Sazka Aréně:

Zahájení výstavby / provozu:  září 2002 / březen 2004
Počet podlaží:  6
Plocha: 35 000 m2
Kapacita diváků:   až 18 000
Skyboxy:  66
Klubová a komfortní sedadla: 2 640 míst
Party boxy:  4


ČEZ Aréna – Ostrava

Druhým místem, kde se hraje je ČEZ Aréně, která je již dlouhá léta domovským stánkem  hokejistů Vítkovic. Kvůli MS  prodělala ČEZ aréna  rozsáhlou rekonstrukci v ceně zhruba 700 mil korun. K nejvýraznějším změnám modernizované arény patří především třípodlažní přístavba. Pro návštěvníky haly byla rozšířena parkovací místa, přibylo pokladen i stánků s občerstvením. Nově jsou v hale instalovány velkoplošné obrazovky za brankami, nové ozvučení a osvětlení. V hale vznikla i dosud chybějící tisková centra či speciální boxy pro významné návštěvníky. Při sportovních kláních se do haly vejde až 9200 diváků, pro MS je kapacita 8000 míst. ČEZ Aréna je součástí akciové společnosti Vítkovice Aréna, jejímž majoritním vlastníkem je Statutární město Ostrava.

Mistrovství světa se koná od 24. dubna do 9. května 2004. Pro jeho uspořádání  byla v Praze postavena úplně nová, moderní hala, v Ostravě se dočkala velké rekonstrukce tamní ČEZ aréna. Obě haly jsou určitě skvělé a divákům nabízejí dostatek pohodlí a úžasných zážitků. Našim hokejovým fanouškům už chybí jen to jediné: další titul mistrů světa pro náš tým...

Další články z rubriky FinTriky nejen o Mistrovství světa najdete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky