I do Unie s cestovním pojištěním

27.04.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Od soboty, 1.5.2004, vstupuje Česká republika do Evropské unie. Se vstupem se pro mnoho z nás zvýší nutnost cestování v rámci Unie. Ať již se jedná o pracovní nebo soukromou cestu i nadále se vyplatí uzavřít si cestovní pojištění.

Po vstupu ČR do Evropské unie budou mít čeští občané v jednotlivých členských státech nárok na nutnou zdravotní péči na účet své zdravotní pojišťovny. I když tato věta zní pěkně a mnohým může připadat, že je již zbytečné uzavírat si při cestě do zahraničí (v našem případě do států EU) cestovní pojištění, opak je pravdou. Již před 1.5.2004 existovaly mezi ČR a některými státy (například Německo, Rakousko, Slovensko či Itálie) dvoustranné smlouvy o poskytování nutné zdravotní péče, přesto však cestovní pojištění patřilo k základní výbavě i při cestě do těchto zemí.

Ano je pravda, že ve státech EU budou mít čeští občané od 1. května nárok na zdravotní péči za stejných podmínek jako tamější občané. To ale mimo jiné znamená, že při ošetření nebo za léky budou muset zaplatit stejnou nevratnou spoluúčast jako místní pojištěnci. Zdravotní péči přitom za těchto podmínek mohou čerpat pouze v zařízeních financovaných z veřejných zdrojů. V soukromých zařízeních budou muset zpravidla zaplatit celou péči sami, nárok na zdravotní péči nekryje také ani náklady na přepravu zpět do ČR.

Z výše uvedeného je jasné, že pro cesty do Unie bude i nadále výhodné uzavřít si před cestou cestovní pojištění, které v případě pojistné události pokryje i další výdaje, které již nutná zdravotní péče nekryje.

Ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění  ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král k tomu říká: „Nejlepší způsob, jak se čeští turisté při cestách do zemí EU mohou ochránit, je zkombinovat oba druhy pojištění. Tedy jednak si ve své zdravotní pojišťovně vyzvednout příslušný formulář pro uplatnění nároků ze zdravotního pojištění v cizině a zároveň si sjednat i komerční cestovní pojištění a z něj pak především pojištění léčebných výloh, které kryje i náklady, jež se ze zdravotního pojištění nehradí.“

Cestovní pojištění, ale není jen pojištění léčebných výloh. Řada pojišťoven umožňuje k základnímu pojištění léčebných výloh sjednat i další připojištění, která se mohou při cestě do zahraničí hodit. Patří mezi ně například úrazové pojištění, které ocení a měli by si uzavřít především ti, kteří žádné jiné úrazové pojištění nemají. Z tohoto pojištění mohou získat pojistné plnění v případě, kdy budou mít úraz, který zanechá trvalé následky.
Dalším zajímavým druhem připojištění je připojištění zavazadel či storna zájezdu. Ve druhém případě, vám pojišťovna vyplatí náhradu stornovacích poplatků, které požaduje cestovní kancelář při zrušení cesty.
Pokud uzavíráte cestovní pojištění určitě se vyplatí i uzavření pojištění odpovědnosti. Toto pojištění pomůže s náhradou škody, kterou může kdokoli z nás třeba i neúmyslně způsobit. Pojištění odpovědnosti se vztahuje na odpovědnost za škody, které způsobí pojištěný třetí osobě či osobám na majetku či na zdraví.

Jak výše uvedené řádky naznačují, cestovní pojištění včetně připojištění myslí na nejrůznější oblasti a snaží se klientům v případě problémů pomoci.

A pokud ještě stále váháte a myslíte si, že cestovní pojištění je zbytečná věc, nezapomeňte, že s cestovním pojištěním jsou spojeny asistenční služby. A pokud jste v cizině a cizí jazyk moc dobře neovládáte, asistenční služba vám pomůže a poradí v českém jazyce, a to jistě mnohým může přidat před cestou na klidu.

Na závěr uvádíme zajímavou tabulku zveřejněnou v tiskové zprávě ČSOB Pojišťovny, o tom co si musí pacienti v některých zemích EU platit.
 

Co hradí pacient v některých zemích Evropské unie

Země

Hospitalizace – spoluúčast (poplatek)

Ošetření - spoluúčast (poplatek)

Léky - spoluúčast (poplatek)

Zubní lékař – spoluúčast (poplatek)

Belgie

12,07 EUR/den

(děti 4,29) + paušální poplatek  27,27 EUR

 

25-60 %

u léků na předpis 1-2 EUR

obvykle do 25 %, někdy až 40 %

Dánsko

 

 

15-100 %

obvykle 100 % (někdy 35-60 %)

Francie

20 % nákladů nebo 10,67 EUR/den

30 % ošetření,

40 % laboratorní testy

35-65 %

 

Itálie

 

až 36,15 EUR

100 % (při ošetření)

 

Maďarsko

 

 

0-100 %

podle druhu ošetření

Německo

10 EUR/den,

max. 280 EUR

10 %,

obvykle max. 10 EUR

10 %, min. 5, max. 10 EUR

10 EUR

Rakousko

7,70-9 EUR/den pro pojištěnce

10-15 EUR/den rodinní příslušníci

nadstandard nehrazen

3,63 EUR – nemocenský lístek (kromě dětí a důchodců)

4,25 EUR za položku na receptu

 

Řecko

 

 

25 %

 

Slovensko

50 Sk/den až po 21 dní

20 Sk

20 Sk za recept + spoluúčast podle zařazení léku

20 Sk

Španělsko

 

 

40 % (kromě důchodců)

pacient většinou hradí sám

Švédsko

80 SEK/den

cca 250 SEK

Při ceně do 900 SEK 100 %, od 900 do 4300 SEK 10-50 %

100-250 SEK

Velká Británie

 

 

5,90 GBP za položku (kromě dětí do 18 let, osob nad 60 let, těhotných žen)

80 %, max. 348 GBP

Zpracovala ČSOB Pojišťovna podle podkladů Centra mezistátních úhrad

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ