Co týden dal?

30.04.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tento týden máme pro vás připraven souhrn nejzajímavějších událostí ze světa, z domova i z našeho serveru za právě uplynulý týden...

Posledních 7 dní ve světě

Chcete si koupit nemovitost v zahraničí? Požádejte tuzemskou hypoteční banku o úvěr. Banky totiž mohou díky novele zákona o hypotečních zástavních listech půjčovat peníze i na nákup rodinných domů a bytů v Evropské unii. Další možností je požádat o úvěr přímo zahraniční banku.

Nadnárodní ropný koncern Royal Dutch/Shell zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk o devět procent na 4,25 miliardy dolarů. Výsledek stejného období minulého roku ale obsahuje jednorázové položky, připomněl Shell ve čtvrteční zprávě. Uvedl také, že za 2 miliardy dolarů odkoupí zpět část svých akcií, čímž na burze zvýší jejich cenu.

Některé firmy v USA neplatí daně! Zatímco schodky veřejných rozpočtů rostou, 60 procent podniků daňovým úřadům uniká. Americký Všeobecný účetní úřad (GAO) zveřejnil zprávu, podle níž více než 60 % podniků ve Spojených státech v letech 1996-2000 vůbec neplatilo federální daně. A ty, které platily, přispívaly jen skromně: v roce 2001 odvedlo 31% firem státu na daních méně než 5% svých zisků a jen 0,1% podniků odevzdalo do státní pokladny více než 30% svého zisku.
 

Posledních 7 dní u nás

Z pátku na sobotu (1.5.2004) nastate tolik očekávaný den, kdy Česká republika vstoupí do Evropské unie. Víte však, jaké změny nás po vstupu čekají, co získají po vstupu české podniky a co musí naopak splnit, jak se změní cestování nebo jakými změnami projde například bankovní sektor? Po vstupu by měly platit unijní předpisy i pro ČR. Některé z unijních předpisů do českých zákonů zapracovány jsou, jiné nikoli.

Unipetrol je od středy (28.4.2004) prodán. Novým vlastníkem českého petrochemického holdingu Unipetrol se stane polská ropná společnost PKN Orlen. Česká vláda rozhodla, že 63procentní státní podíl a své pohledávky za Unipetrolem prodá společnosti PKN Orlen za 13,05 miliardy korun.

Česká vláda ve středu (28.4.2004) rozhodla, že cca 25.000 tuzemských prostitutek bude zřejmě muset požádat o licenci a bude také muset platit daně. V současné chvíli má Ministerstvo vnitra za úkol dopracovat příslušný zákon, který půjde po schválení vládou do parlamentu. "Vytvoříme poměrně přesná pravidla," řekl ministr vnitra Stanislav Gross.
 

Posledních 7 dní na našem serveru

Potřebujete rychle zjistit, zda byly peníze na účet vašeho stavebního spoření již připsány? Pokud vás zajímá, jaké možnosti stavební spořitelny klientům nabízejí, podívejte se na nového Rádce v sekci Bydlení s názvem: Co dělat, když chcete mít přehled o účtu stavebního spoření?
 
Nový rok znamenal zlom ve stavebním spoření. Stavební spořitelny postupně mění Všeobecné obchodní podmínky, aby odpovídaly znění novelizovaného zákona. Některé přicházejí dokonce s novými tarify. Jednou z nich je například Raiffeisen stavební spořitelna s tarifem Global. Nejen o tarifu Global, ale i ostatních aktuálně nabízených tarifech najdete informace na stránce Srovnání tarifů.

V sekci Ekonomika je nová analýza daňového zatížení v domácí ekonomice a v zemích OECD. Je známo, že vysoké daňové zatížení je jednou z hlavních příčin nízké růstové výkonnosti celého hospodářství. Jaký je pohled na daňovou kvótu u nás a v zemích OECD si přečtete právě v nové analýze.

Také sekce Kapitálový trh má pro vás novinky. Nově je upravena podsekce Dluhopisy a Měny. Pokud potřebujete sledovat aktuální vývoj indexu PX 50, pak nová podsekce Indexy je tím nejlepším místem.

Alternativní investování už zdaleka není jen pro úzkou skupinu odborníků. Díky kvalitním podpůrným a zpravodajským nástrojům se může do alternativních investic pustit i drobný investor. Příkladem můžou být certifikáty. Server Finance.CZ a ZertifikateJournal připravili v rámci osvěty mezi investory novinku.
 

FinTriky

Tento týden jsme pro vás připravili FinTriky na téma „Lední hokej, Mistovství světa a finance“. Jednotlivé články vám přiblíží zákulisí Mistrovství světa v ledním hokeji, které se v těchto dnech koná v České republice. Dozvíte se například, kde se hraje, kolik stálo vybudování nových hokejových hal, jak vysoké platy mají hokejisté v ČR a jaké v cizině, zda se dá sázením na hokej vydělat a nebo např. kolik stojí koupě hokejového vybavení pro vaše dítě.
 

On-line prodej

Od počátku tohoto týdne můžete v našem Prodejním centru opět uzavírat stavební spoření on-line. Přímo on-line formulář je k dispozici u HYPO stavební spořitelny, Raiffesen stavební spořitelny, Stavební spořitelny ČS, Všeobecné stavební spořitelny KB a Wüstenrot stavební spořitelny. Kontaktní formulář pro sjednání schůzky můžete vyplnit u Českomoravské stavební spořitelny.
 
Za uzavření smlouvy s cílovou částkou od 100.000 Kč u nás získáte v závislosti na Vámi vybrané stavební spořitelně 300 Kč nebo hodnotný dárek dle Vašeho výběru. Přesnou nabídku naleznete v záhlaví jednotlivých elektronickách formulářů.
 

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti daní.

Otázka: Dobrý den, jsem majitelka nestátního zdravotního zařízení / lékárny a vedu si účetnictví sama (tedy od 1.1.2004 si vedu daňovou evidenci). Nejsem plátcem DPH. Chtěla bych vědět, co schválení zákona o DPH od 1.5.2004 pro mě znamená?

Odpověď: Zatím jen to, že si musíte od 1.5.2004 kumulativně sledovat dosažený obrat podle zákona o DPH a v návaznosti sledovat, zda vám vznikla...

Anketa

Během celého minulého týdne jsme se vás ptali, zda počítáte se zdražováním některých potravin po vstupu ČR do EU a nakupujete si potraviny do zásoby. Většina z vás se zdražování potravin po našem vstupu do EU nebojí, ale najdou se i lidé, kteří si dělají zásoby některých potravin již půl roku.
Zde jsou vaše odpovědi:

  • Téměř polovina z dotazovaných (46%) si zásoby potravin nedělá a říká, že nejsou potřeba.
  • Méně než třetina návštěvníků www.finance.cz (30%) si zásoby nakoupí až v tomto týdnu.
  • Čtvrtina z vás (24%) si však nakupuje zásoby potravin již půl roku.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU