Raiffeisenbank zvýšila do konce září čistý zisk na 2,1 mld. Kč

29.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Tuzemská Raiffeisenbank zvýšila za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 18 procent na 2,1 miliardy korun. ČTK dnes o tom informoval mluvčí banky Tomáš Kofroň s tím, že k nárůstu zisku přispěl především pokles tvorby opravných položek a řízení nákladů.

"České bankovnictví je v letošním roce ovlivněno nepříliš příznivým vývojem české ekonomiky, který vede k poklesu zájmu klientů o úvěrování. Velmi silná konkurence mezi českými bankami se pak projevuje v neustále klesajících maržích, což způsobuje pokles úrokových příjmů. Obchodní výsledky jsou tak zhruba na úrovni loňského roku," uvedl generální ředitel banky Lubor Žalman.

Celková aktiva banky zůstala meziročně beze změny na 200,8 miliardy korun. To řadí Raiffeisenbank mezi středně velké banky. Objem úvěrů meziročně poklesl o 5,1 procenta na 150,4 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 3,1 procenta na 143,3 miliardy Kč.

Čisté úrokové výnosy meziročně bance poklesly o 5,3 procenta na 4,9 miliardy Kč, čisté příjmy z poplatků se snížily o 1,1 procenta na 1,63 miliardy korun. Provozní náklady banka meziročně snížila o 7,2 procenta na 3,73 miliardy korun. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 42,4 procenta na 812 milionů korun. Raiffeisenbank ve svém portfoliu nadále nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy.

Kapitálová přiměřenost banky ke konci září stoupla na 13,24 procenta, o rok dříve to bylo 12,02 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK