Lidé hledají nové formy spoření, říká Karel Krasl ze Živnobanky

03.05.2004 | , Finance.cz
INTERVIEW


Připravili jsme pro vás rozhovor s Karlem Kraslem, Senior Product Managerem Živnostenské banky. Tématem rozhovoru je "Nový produkt Živnobanky: Strukturovaný termínovaný vklad EUROTOP 50". Přejeme vám příjemné čtení.

Živnostenská banka patří k nejstarším a nejstabilnějším bankovním domům u nás. Nyní rozšiřuje pobočkovou síť, orientujete se více na služby pro drobné klienty. Na produktové novinky Živnostenské banky jsme se zeptali Senior Product Managera Karla Krasla.

Co nového klientům nabízíte?
Úrokové sazby na spořících účtech a termínovaných vkladech již více než rok stagnují a v současné době dosahují historického minima. Individuální investoři proto hledají alternativu, která by jim umožnila výhodně a přitom bezpečně investovat. Alternativu, kterou jim Živnostenská banka nabízí, je termínovaný vklad EUROTOP 50.

Zmiňujete se o vkladu EUROTOP 50. Co je to za vklad?
Vklad EUROTOP 50 je strukturovaný termínovaný vklad, který nabízí investorovi příležitost podílet se na průměrném růstu akciového indexu 50 největších evropských společností s garancí 100% návratnosti investované částky. Vklad je navíc ze zákona o bankách pojištěný a banka garantuje výplatu minimálního úroku ve výši 0,4% při splatnosti.

Tomu nerozumím. Termínovaný vklad a jeho výnos je vázán na vývoj akciového indexu?
Konstrukce vkladu EUROTOP 50 je poněkud odlišná od zajištěných podílových fondů, se kterými se dnes můžete setkat na našem trhu. V případě strukturovaného vkladu je použito finančních derivátů a banka nakupuje opci na vybraný akciový index, v daném případě na index DJ EUROSTOXX 50.

To je naprostá novinka a jestli se nepletu nikdo jiný takový produkt nenabízí. Co vás tedy vedlo právě k této volbě?
Při zvažování, zda nabídnout investorům zajištěné podílové fondy nebo strukturované termínované vklady jsme vycházeli ze současné struktury úspor domácností v České republice. U nás zatím mají naprostou převahu termínované vklady, na kterých je stále uloženo více než 60 % všech úspor. Živnostenská banka je skutečně prvním bankovním domem u nás, který tento typ vkladů začal nabízet. Byli jsme velmi příjemně překvapeni, jaký úspěch EUROTOP 50 mezi klienty zaznamenal. Jen za první tři týdny prodeje do tohoto termínovaného vkladu klienti vložili více než 170 miliónů korun, což je jeden z nejlepších výsledků mezi zajištěnými instrumenty na tuzemském bankovním trhu.

Takže celý vklad je pojištěn dle zákona o bankách jako by to byl obyčejný termínovaný vklad, ale výnos není přesně dán. Vše se uvidí při splatnosti. Garantujete nějaký minimální výnos?
Vklad EUROTOP 50 je z pohledu klienta velice bezpečným investičním instrumentem. Živnostenská banka garantuje plnou návratnost vkladu, ten je navíc ze zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, pojištěný. Při investování do vkladu EUROTOP 50 klient nepodstupuje žádné riziko z případného propadu akciových trhů, pouze může získat. Při kladném vývoji akciového indexu vyplatí Živnostenská banka klientům celých 100% průměrného výnosu podkladového aktiva. Případný pokles hodnoty akciového indexu klient nepocítí, banka v takovém případě garantuje výplatu minimálního úrokového výnosu 0,4% při splatnosti.

Proč jste tedy nenabídli klientům poslední dobou tolik oblíbené zajištěné fondy?
Zajištěné podílové fondy představují velice zajímavou investiční příležitost, nicméně zatím oslovují pouze menší skupinu investorů. Běžný klient zatím stále upřednostňuje tradiční bankovní vklady.

U fondů jsme zvyklí na vstupní, výstupní a další poplatky. Jak je to u vkladu EUROTOP 50?
V tomto směru je naše banka naprosto transparentní. Investice do vkladu EUROTOP 50 není nijak zpoplatňována.

Takže další výhoda. A co minimální investice a na jak dlouhou dobu finance ukládám? Jak je to s předčasným splacením před uplynutím doby splatnosti.
Vzhledem k tomu, že se jedná o nový produkt, nabízíme klientům možnost investovat již od částky 10 000,- korun, resp. násobků této částky. Termínovaný vklad EUROTOP 50 není cenným papírem, který by se obchodoval na veřejných trzích a jeho likvidita tomu odpovídá. V praxi to vypadá tak, že v případě termínovaných vkladů jsou prostředky klienta vázány po celou smluvně sjednanou dobu. Nejinak je tomu v případě vkladu EUROTOP 50, kdy vklad je vázán po dobu čtyř let.

Zdá se, že klient nenese žádná rizika. Napadá mě ale otázka spojená s rizikem pro banku. Vklad je pojištěn, index Eurostoxx 50 může vzrůst za 4 roky o mnoho procent. Jak banka investuje svěřené prostředky?
V tomto konkrétním případě nenese jak klient, tak ani banka žádná rizika. Předmětem obchodu je nákup opce na zvolený akciový index. Živnostenská banka se po celou dobu své více než 135leté existence chovala jako obezřetný správce a investor a nejinak je tomu i v případě investic spojených s EUROTOP 50.

Váš nový produkt je natolik zajímavý, že jsme se ani nedostali k dalším otázkám. Snad někdy příště.

Děkuji za rozhovor
Pavel Nesejt, Finance.cz

 

Karel Krasl  
V ŽB pracuje od roku 2001, v současné době jako produktový manažer zodpovědný za oblast investičních produktů. V letech 1997-2001 pracoval ve finanční skupině PPF jako produktový manažer. V letech 1993-97 pak pracoval v ING Česká republika jako marketingový specialista.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW