Repsol zahájil mezinárodní arbitráž kvůli znárodnění YPF

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. prosince (ČTK) - Španělská ropná společnost Repsol dnes zahájila mezinárodní arbitráž s Argentinou. Repsol oznámil, že podal stížnost na Argentinu u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů (ICSID) při Světové bance kvůli znárodnění jeho podílu v argentinské energetické firmě YPF.

Argentinská vláda letos v dubnu rozhodla vyvlastnit Repsolu jeho 51 z celkem 57 procent akcií YPF, která je největší ropnou firmou v zemi. Argentina obvinila Repsol, že dostatečně neinvestoval do produkce YPF a země tak musela dovážet více ropy a plynu, než by jinak musela.

Agentura Reuters již dříve uvedla, že Repsol hodlá po Argentině požadovat odškodnění přes deset miliard dolarů (přes 193 miliard Kč). Spor se však může vléct dlouhá léta a Argentina může jeho výsledek ignorovat. Minulé pokuty, o nichž rozhodl ICSID, Argentina ignoruje a mezinárodní tlak na ni je ztížený, protože po státním bankrotu před deseti lety je země izolovaná od mezinárodních trhů.

Španělsko již spolu s Evropskou unií zavedly proti Argentině odvetné kroky. Španělsko nejprve omezilo dovoz argentinské bionafty a EU na konci května podala na Argentinu obchodní žalobu u Světové obchodní organizace za omezování dovozů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK