Jak si rychle vyřídit cestovní pas

04.05.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Za nedlouho začne čas letních dovolených. Ti, kteří se chystají na cestu mimo Evropskou unii by si měli již dnes zkontrolovat platnost svého pasu. Kde si vyřídit nový, jestliže platnost vypršela? Jakou vysokou částku si pro úřady připravit?

TIP: Aktuální informace k vyřízení cestovního pasu naleznete v článku Kam pro pas a za kolik?

Potřebujete narychlo vyřídit cestovní pas? Pak si zajděte na městský úřad v místě Vašeho trvalého bydliště. Jestliže je toto místo v Praze, tak se jedná o úřad městské části Prahy 1 až 22; v Brně, Ostravě a Plzni o magistrát, popřípadě obecní úřad obce s rozšířenou působností v místě Vašeho trvalého pobytu nebo obecní úřad pověřený vedením matrik.

Pas se strojově čitelnou zónou a bez strojově čitelné zóny

Tento pas se vydává ve lhůtě 30 dnů a platí po dobu deseti let. U dětí do 15 let pouze pět let. Jestliže si žádáte o vydání pasu ve lhůtě kratší než je 30 dní, pak obdržíte pas bez strojově čitelné zóny, který Vám bude platit pouze po dobu jednoho roku.

Podat žádost o cestovní pas může:

  • osoba starší 15 let. jestliže ale nedosáhla zletilosti (tj. 18 let), pak musí připojit k žádosti i písemný souhlas zákonného zástupce s jeho ověřeným podpisem. Tento podpis je možno ověřit přímo u orgánu, u kterého se žádost podává
  • zákonný zástupce za dítě mladší 15 let. Žádost také může podat pěstoun, osoba, které bylo dítě svěřeno do výchovy, nebo vedoucí ústavu, v kterém se vykonává ústavní výchova dítěte nařízená soudem. Všechny osoby výše uvedené připojují k žádosti i souhlas zákonného zástupce spolu s jeho ověřeným podpisem
  • je-li osoba zbavena způsobilosti k právním úkonům nebo jeho způsobilost k těmto úkonům je omezena, pak za něj žádost podává zákonný zástupce

Převzetí dokladu

K převzetí cestovního pasu je potřeba přítomnost osoby, jemuž se tento doklad vydává nebo zákonného zástupce nebo osoby, která podala žádost místo zákonného zástupce. Místo převzetí je stejné, jako místo podání žádosti.

Správní poplatek je možné uhradit v hotovosti, popřípadě složenkou. K žádosti o cestovní pas se strojově čitelnou zónou si připravte, jste-li:

  • starší 15 let - 200 Kč
  • mladší 15 let - 50 Kč

U pasů, které se vydávají ve lhůtě kratší než jeden měsíc, může být správní poplatek až do výše trojnásobku příslušné sazby.
Na vydání cestovního průkazu si připravte pouze 50 Kč.

Zapsání dětí a titulů do pasů

Do platného cestovního dokladu je možné zapsat pouze jeden titul nebo označení absolventa vyšší odborné školy a nebo jednu vědeckou hodnost.
Do platného cestovního dokladu rodiče lze zapsat dítě mladšího 15 let.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky