Analytici: Recese v ČR trvá již tak dlouho, jako na jihu Evropy

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zpřesněné odhady Českého statistického úřadu potvrdily v Česku recesi, která trvá již tak dlouho, jako v nejzadluženějších jihoevropských zemích. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. V příštím roce by se měl vrátit růst, který ale bude jen nepatrný, míní ekonomové.

 

ČSÚ dnes potvrdil propad hrubého domácího produktu (HDP) ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Meziročně to bylo o 1,3 procenta.

"Zpřesněná data o HDP nijak nemění ekonomický obrázek Česka. Nepřetržitým trváním recese po dobu čtyř kvartálů se v Evropě řadíme po bok Španělska, Portugalska, Kypru a Řecka," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. V meziročním srovnání existuje podle něj v EU osm zemí s hlubším propadem HDP než vykázalo Česko, z nich ale pouze o Nizozemsku se podobně jako o Česku nemluví v souvislosti s dluhovou krizí.

Vývoj české ekonomiky odráží kondici jejích největších obchodních partnerů, upozornil řídící partner PwC v ČR Jiří Moser. Zhruba půlprocentní předpokládaný pokles eurozóny v letošním roce tak znamená pokles české ekonomiky o asi procento. V příštím roce lze čekat stagnaci eurozóny a potažmo i českého hospodářství. "V dalších letech bychom již měli směřovat výrazněji do černých čísel. Naše studie přitom ukazuje, že i na případné další potíže je česká ekonomika po Rusku druhá nejlépe připravená ze zemí střední a východní Evropy," dodal.

"Nemá smysl rozebírat konkrétní čísla, která se ještě mnohokrát změní, ale jen trendy. A ty jsou jasné. Domácnosti šetří. Odkládají nákupy zboží dlouhodobé spotřeby, šetří i na potravinách," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Vedle toho klesají i investice. Výrazně méně se investuje do bytových i nebytových staveb, což se odráží v dramatickém propadu stavebnictví, které propouští. "Lidé mají strach o práci. Navíc vědí, že v příštím roce bude kvůli vyšším daním vše dražší. Tím se kruh uzavírá," podotkl.

Tuzemská ekonomika je v recesi od konce loňského roku. Z hlediska struktury HDP se podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho nic nemění. Nadále přetrvává slabost domácí poptávky a vnější poptávka není schopná pokles domácí poptávky vykompenzovat. "Tento rok očekáváme pokles české ekonomiky o 0,9 procenta. V příštím roce počítáme s hlemýždím růstem o 0,5 procenta," odhadl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK