Co týden dal? Životní úroveň Čechů klesá

07.12.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná mzda v ČR ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 348 korun na 24.514 Kč. Reálně, po odečtení inflace, se průměrná mzda snížila o 1,8 procenta. Pokles reálných mezd podle analytiků vysvětluje recesi ekonomiky. Domácnosti utrácejí méně, protože vydělávají reálně méně. Mzdy rostou pomaleji než ceny a reálná životní úroveň klesá.

Posledních 7 dní ve světě

Čistý finanční majetek amerických domácností na konci třetího čtvrtletí dosáhl 64,77 bilionu dolarů (asi 1,25 biliardy Kč), což je proti předchozím třem měsícům nárůst asi o 2,7 procenta. Celkové závazky se snížily na 112,7 procenta příjmu po zdanění a jsou nejnižší od roku 2003.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) prudce zhoršila výhled vývoje hrubého domácího produktu zemí eurozóny na příští rok na -0,9 až +0,3 procenta. Uvádí se to v nové prognóze, kterou dnes ECB zveřejnila. Doposud banka předpokládala, že růst HDP eurozóny bude příští rok v pásmu -0,4 až +1,4 procenta.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v září vyšplhala na nové rekordní maximum 26 procent kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. V srpnu činila nezaměstnanost podle revidovaných údajů 25,3 procenta.
Více informací

Slovenská ekonomika v 3. čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na 2,1 procenta z 2,6 procenta v předchozích třech měsících. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Snížil tak svůj dřívější odhad, podle kterého hrubý domácí produkt (HDP) země v třetím čtvrtletí stoupl o 2,2 procenta. Mezičtvrtletně hospodářství Slovenska po očištění o sezonní vlivy přidalo o 0,6 procenta.
Více informací

Měnový výbor polské centrální snížil hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta, což je nejnižší úroveň od května 2011. Analytici tento krok očekávali, protože tempo ekonomického růstu je nejslabší za tři roky.
Více informací

Slovensko od příštího roku zruší rovnou daň z příjmů ve výši 19 procent, kterou země zavedla v roce 2004 jako jedno z opatření na přilákaní zahraničních investorů. Parlament ovládaný poslanci sociálních demokratů premiéra Roberta Fica dnes schválil zvýšení sazby daně ze zisku firem na 23 procent. Nadstandardní příjmy občanů stát zdaní 25 procenty, ostatní zaměstnanci a živnostníci budou ze svých výdělků nadále platit daň 19 procent.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 348 korun na 24.514 Kč. Nárůst o 1,4 procenta byl ale od roku 2000 druhý nejmenší a reálně, po odečtení inflace, se průměrná mzda snížila o 1,8 procenta. Pokles reálných mezd podle analytiků vysvětluje recesi ekonomiky. Domácnosti utrácejí méně, protože vydělávají reálně méně. Mzdy rostou pomaleji než ceny a reálná životní úroveň klesá.
Více informací

Zpřesněné odhady Českého statistického úřadu potvrdily v Česku recesi, která trvá již tak dlouho, jako v nejzadluženějších jihoevropských zemích. V příštím roce by se měl vrátit růst, který ale bude jen nepatrný, míní ekonomové.
Více informací

Prezident Václav Klaus nepodepíše doplněk lisabonské smlouvy, který se týká nového záchranného fondu eurozóny - Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Na samotnou činnost fondu, který už od podzimu funguje, to ale nemá bezprostřední vliv.
Více informací

Vláda a penzijní fondy budou více informovat veřejnost o faktech týkajících se druhého pilíře penzijní reformy. Po jednání se zástupci společností, které budou důchodové spoření ve druhém pilíři od 1. ledna 2013 nabízet, to řekl premiér Petr Nečas (ODS).
Více informací

Majitel vydavatelství Economia Zdeněk Bakala a jeho žena Michaela Maláčová se stali novými členy představenstva společnosti. Bakala bude představenstvu předsedat. Zároveň na funkci generálního ředitele Economie ke konci roku rezignuje Petr Babický.
Více informací

Prodej nových osobních aut v Česku zaznamenal v listopadu největší letošní propad, když meziročně klesl o 11 procent na 14.203 vozů. Za 11 měsíců trh rostl o 1,9 procenta na 161.225 aut.
Více informací

Největší výdělek svému vlastníkovi loni v Česku přinesla automobilka Škoda Auto. Vyplývá to z žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Škoda Auto se na čelo žebříčku vrátila po šesti letech. Druhé místo stejně jako loni obsadil mobilní operátor T-Mobile CR a třetí příčku Continental HT Tyres.
Více informací

Češi se v letošním roce na internetu zajímali o reality show, sport v HD a politiku. Takzvanými skokany ve vyhledávači Google byly televizní soutěže Hotel Paradise a Farma, počítačová hra Diablo 3 nebo televizní kanál ČT4. Vyplývá to z letošního žebříčku Google Zeitgeist.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU