Mohu si odečíst pojistné, které platím na pojistku manželky?

06.05.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Zákon o daních z příjmů umožňuje odečet zaplaceného pojistného od základu daně z příjmů. Ovšem i zde jsou určitá omezení, kdy lze a kdy nelze pojistné odčítat.

Rožně si snížit daňový základ až o 12000 Kč umožnila novela zákona o daních z příjmů. Mnozí jistě rádi tuto možnost využijí, zvláště pokud mají uzavřeno takové životní pojištění, které odečet zaplaceného pojistného umožňuje. V našem poradenském centru zajímavý dotaz položil také jeden z našich čtenářů.

Otázka čtenáře zní:
„Manželka si uzavřela životní pojištění v době, kdy byla zaměstnaná. Nyní již delší dobu nemůže sehnat zaměstnání a již nemá žádné příjmy. Rozhodl jsem se, že za ni budu platit toto životní pojištění. Chtěl bych se tedy zeptat, zda také nějakým způsobem nevzniká možnost uplatnění odpočtu od daňového základu pro mne jako plátce této pojistky.“

Odpověď poradce:
„Dobrý den, odpočty od daňového základu si může odečíst jen vaše paní a nebo zaměstnavatel vaší paní, pokud jí jako zaměstnanci přispívá. Není možné, aby si daňové odpočty uplatňovala třetí osoba - tedy Vy.“

Zaplacené pojistné na životní pojištění u smlouvy, která splňuje podmínky si může odečíst pouze osoba, která je zároveň smlouvou pojištěna. To co by čtenář rád udělal,  bohužel nejde. Více o odpočtech pojistného včetně informace o změně podmínek, za kterých smlouva splňuje podmínky pro odpočet, najdete zde.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ