Co týden dal?

07.05.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tento týden máme pro vás připraven souhrn nejzajímavějších nejen ekonomických událostí ze světa, z domova i z našeho serveru za právě uplynulý týden.

Posledních 7 dní ve světě

Maďarská centrální banka v pondělí nečekaně snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů. Klíčová úroková sazba tak klesne na 11,50 procenta. K opačnému kroku přikročila také Britská centrální banka. Britská centrální banka (BOE) ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Klíčová zápůjční sazba tak stoupne na 4,25 procenta.

Státní rozpočet Slovenska vykázal koncem dubna přebytek 5,72 miliardy slovenských korun, zatímco ve stejném měsíci loni byl ve schodku 23,79 miliardy Sk. Na konci letošního března přebytek činil 1,2 miliardy korun.

Míra nezaměstnanosti v Německu v dubnu činila 10,5 procenta a dále se tak zvýšila z předchozích 10,4 procenta, kde byla o měsíc dříve. Počet lidí bez práce se podle sezonně přepočtených údajů zvýšil o 23.000 na 4,37 milionu.

Dolní komora rakouského parlamentu schválila hlavní část daňové reformy, která předpokládá snížení daní o 2,5 miliardy eur. Tyto změny znamenají největší snížení daňového zatížení v historii země. Od ledna příštího roku poklesne sazba daně z příjmů podniků na 25 ze současných 34 procent.

Evropský parlament schválil novou třicetičlennou Evropskou komisi, ve které zastupuje Českou republiku Pavel Telička a Slovensko Ján Figeu. Vyslovilo se pro ni 531 z 588 přítomných poslanců, 18 bylo proti a 39 se zdrželo. Evropský parlament schvaluje komisi v její nové podobě na zbývající část jejího funkčního období do 31. října 2004.

Novým výkonným ředitelem Mezinárodního měnového fondu se podle očekávání stal bývalý španělský ministr Rodrigo Rato. Rozhodla o tom čtyřiadvacetičlenná výkonná rada fondu. Rato ve funkci nahradí Horsta Köhlera, který začátkem března rezignoval.

Vláda amerického prezidenta George Bushe požádala Kongres o schválení dalších 25 miliard dolarů na vedení válečných operací v Iráku a Afghánistánu. Jen v souvislosti s válkou v Iráku již byly schváleny mimořádné výdaje ve výši 79,5 miliardy v dubnu 2003 a dalších 87,5 miliardy dolarů v listopadu loňského roku.

Ceny ropy se ve čtvrtek odpoledne vyšplhaly na nové 13leté maximum kvůli obavám, že ve Spojených státech bude v létě nedostatek benzinu. Důvodem, proč je ropa stále dražší a dražší, jsou také obavy z útoků na ropná zařízení na Blízkém východě. Cena lehké americké ropy rostla o 35 centů na 39,92 dolaru za barel. Brent přidával 30 centů na 37,02 dolaru za barel.


Posledních 7 dní u nás

Deficit státního rozpočtu se v dubnu prohloubil na 38,1 miliardy korun z březnového deficitu 7,82 miliardy korun. Na výdajích se v dubnu podílela především výplata státní podpory stavebního spoření. V dubnu loňského roku stát hospodařil s deficitem 64,4 miliardy korun. Pro celý letošní rok ministerstvo předpokládá schodek 115 miliard korun.

Všechny podstatné evropské zákony, normy a předpisy jsou už podle vládních úředníků přeložené do češtiny. Výjimkou je legislativa, kterou Brusel přijal v poslední době, a také předlohy, které se týkají vnějších vztahů EU. Lidé a podnikatelé kompletní balík unijních zákonů ale zatím nenajdou v tištěné podobě - přístupné jsou v elektronické podobě na internetu.

Informační kancelář Evropského parlamentu (EP) v Praze zřídila na telefonním čísle 810 800 000 nonstop modrou linku, terou mohou lidé využít k dotazům o volbách do Evrospského parlamentu. Českou republiku bude v Evropském parlamentu zastupovat 24 poslanců, kteří budou zvoleni ve volbách v pátek 11. a v sobotu 12. června.

Celní úřady po vstupu ČR do EU prakticky zkolabovaly, neúspěšně se potýkaly s informačním systémem, který měl pracovat podle nových celních předpisů. Kamióny i vlaky se zbožím ze zemí mimo EU zůstávaly neodbaveny.  Bruselský počítačový server, z nějž celníci odečítají celní sazby, kvóty nebo třeba licence evropského celního sazebníku a na který se od 1. května začali připojovat celníci ze všech deseti nových zemí EU, byl neustále přetížen - spojení s ČR odmítal.

Poslanecká sněmovna rozhodla, že cizinci ze zemí EU budou muset v ČR bydlet tři roky proto, aby si mohli koupit zemědělskou nebo lesní půdu. Sněmovna tak setrvala na své původní verzi zákona.


Posledních 7 dní na našem serveru

V sekci leasing a splátky jsme pro Vás aktualizovali seznam splátkových společností. Můžete si zde najít jejich telefonní číslo, adresu, e-mail nebo internetové stránky.

V sekci "Interview" vám každých čtrnáct dní nabízíme nový zajímavý rozhovor s osobou, která má blízko ke světu financí. V tomto týdnu jsme pro vás připravili rozhovor s Karlem Kraslem Senior Product Managerem Živnostenské banky na téma: "Nový produkt EUROTOP 50". Přejeme vám příjemné čtení. A pozor v pondělí se můžete těšit na další!

Nově jsme uspořádali podsekce Měny a Dluhopisy  v Kapitálovém trhu. Nyní můžete sledovat vývoj světových měn přehledně na jednom místě. Potřebujete vědět, jaký je kurz měny státu Belize k České koruně? Není problém. Zde zjistíte kurz k dolaru a zde si pak přepočítáte dolar na koruny.

Hledáte zajímavý nástroj na zhodnocení vašich peněz?. Co takhle zkusit investici do hypotečních zástavních listů? Aktuální přehled hypotečních zástavních listů naleznete na stránce hypoteční zástavní listy. Na této stránce naleznete také další informace, např. jaké mají HZL výhody nebo jak je získat.

FinTriky

Tento týden jsme pro vás připravili FinTriky na téma „Pro doklady na úřady“. Zajímá Vás, kde získáte rodný list, jak požádat o pas, občanský průkaz, řidičák nebo třeba jak zažádat o výpis z rejstříku trestů? Většinu z těchto dokladů máte, ale jsou situace, kdy je třeba je vyměnit, udělat v nich změny nebo požádat o nové, pokud jste je například ztratili. Pokud řešíte některou z výše uvedených situací, články tohoto týdne Vám určitě poradí jak na to.

On-line prodej Finance.CZ - S námi ušetříte:

  • Stavební spoření s odměnou až 300 Kč 
  • Penzijní připojištění s odměnou 50 % měsíčního příspěvku


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti pojištění a  vlastně i daní.

Otázka: "Dobrý den. Manželka si uzavřela životní pojištění v době, kdy byla zaměstnaná. Nyní již delší dobu nemůže sehnat zaměstnání a již nemá žádné příjmy. Rozhodl jsem se, že za ni budu platit toto životní pojištění. Chtěl bych se tedy zeptat, zda také nějakým způsobem nevzniká možnost uplatnění odpočtu od daňového základu pro mne jako plátce této pojistky.“

Odpověď:Dobrý den, odpočty od daňového základu si může odečíst jen vaše paní a nebo zaměstnavatel vaší paní, pokud jí jako zaměstnanci přispívá..."


 

Anketa

V průběhu celého týdne jsme se vás v naší anketě ptali, zda pošlete své dítě studovat do některé ze zení Evropské unie. A jaké byly vaše odpovědi? Více než třetina hlasujících by své dítě určitě do zahraničí vyslala, pokud  by k tomu měla přiležitost, neboť to považuje za důležitou součást vzdělání svého dítěte.  a nyní ještě procentické vjádření jednotlivých odpovědí:

  • Ano, chci aby se ve světě neztratilo. (36%)
  • Ne, naše školy jsou stejně dobré. (27%)
  • Nemám děti. (37%)

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU