Celní mají ohledně likvidace alkoholu kvůli daním čtyři žádosti

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Celní správa eviduje čtyři žádosti o asistovanou likvidaci alkoholu, na základě které může stát žadatelům kompenzovat zaplacenou spotřební daň. Dvě firmy požádaly o likvidaci po jedné litrové láhvi alkoholu, další dvě firmy o likvidaci zhruba 31.000 láhví různé velikosti. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Termín pro žádost o takový krok vypršel 15. prosince.

Opatření se týká především obchodníků, kteří budou muset zlikvidovat svůj legálně pořízený alkohol, protože včas neseženou potvrzení o jeho nezávadném původu. V takovém případě jim bude stát kompenzovat zaplacenou spotřební daň kreditem na budoucí daň z příjmu. Nyní musí obchodníci domluvit s celníky termín pro likvidaci alkoholu. Podle Bartáka bude ještě celní správa ověřovat, zda byl alkohol například pořízen legálně nebo je správně okolkovaný.

U letos vyrobeného alkoholu musí výrobci do 60 dní sehnat potvrzení o nezávadnosti, takzvaný rodný list či rodokmen. Pokud se jim to nepodaří, alkohol budou muset zlikvidovat. Kdo bude chtít dostat daň zpět, bude muset oslovit celní správu. Pod dohledem celníků majitel v souladu se zákonem o odpadech alkohol v předem určené ekologické spalovně zničí. Finanční úřad mu pak na základě protokolu, který obdrží od celní správy, promine daň z příjmů.

Kvůli metylalkoholové aféře vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví v pátek 14. září zákaz prodeje, nabízení a distribuce nápojů s více než 20 procenty alkoholu. Omezení trvalo téměř dva týdny. Od 27. září je možné prodávat tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu je ale doklad o původu třeba. Prodejci mají od konce září dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK