Přes internet kupujeme také akcie a fondy

11.05.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Přes internet se dá koupit cokoliv. Nedávno jsem viděl i nabídku na koupi/prodej celých firem po internetu. Proto asi nikoho nepřekvapí konstatování, že právě akcie a podílové listy se dají na internetu koupit také. Má to ale i svá úskalí...

Téma tohoto týdne: Internet šetří čas i peníze

Prvním předpokladem je zkušenost. Jestli někomu nedoporučím obchodování přes internet, tak to může být také z důvodu nezkušenosti. Důvodem je hlavní výhoda internetových aplikací - jejich jednoduchost. Zejména díky jednoduchosti koupě nebo prodeje cenných papírů se může velmi snadno stát, že jediným kliknutím myši přijdete o všechny prostředky na účtu. To je výhoda a paradoxně i nevýhoda on-line obchodování.

Má to i své překážky
Když popisujeme jednoduchost nákupu přes internet, musíme říci, že to zase tak jednoduché není. Když si chcete koupit ledničku, video nebo i smlouvu o stavebním spoření, prostě jen najdete ten vhodný internetový obchodní dům, vyberete zboží a objednáte. Žádné podpisy, žádné smlouvy. To u obchodování s akciemi on-line je to trošičku složitější.

Smlouva
Prvním a základním předpokladem je smlouva uzavřená s obchodníkem s cennými papíry. Dalším je pochopitelně technické vybavení a tím nejdůležitějším: vaše znalosti kapitálového trhu, dovednosti a intuice.

Výhody internetového obchodování
Příkaz k nákupu či prodeji cenného papíru z různých světových trhů je realizován v případě, že je trh otevřen, během několika sekund. Investor může takový pokyn podat teoreticky z každého místa na Zemi, na které zasahuje internet. Síť mu umožňuje navíc velmi snadný přechod mezi jednotlivými trhy. Někteří brokeři totiž mají v nabídce zprostředkování obchodů na více burzách. Obchodovat se dá doma nebo v kanceláři, čímž si lze ušetřit cestu do banky nebo za svým makléřem. Nepotřebujete v podstatě vůbec žádný kontakt s jinou osobou.

Prostřednictvím internetu k investorovi dorazí on-line data a zpravodajství přímo z kapitálových trhů všech kontinentů. Plně k dispozici má nejen kurzy akcií v reálném čase, aktuální procentní změny, minimální či maximální hodnoty dosažené v průběhu obchodního dne, ale také data historická. Vydělávat můžete i denních výkyvech kurzů. Takovému způsobu obchodování se říká intraday trading.

Více informací o on-line obchodování se dozvíte na těchto našich stránkách:
http://www.finance.cz/home/kapitalovy_trh/online_obchodovani/uvod/

 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky