V USA obvinili auditory KPMG, že nezachytili potíže jedné banky

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. ledna (ČTK) - Americká komise pro cenné papíry (SEC) obvinila dva auditory přední konzultační společnosti KPMG, že neodváděli kvalitní audit jedné banky v Nebrasce. Od finanční krize je to poprvé, co se auditoři budou na základě federálního obvinění zodpovídat za svou roli v globální finanční krizi let 2007 až 2009. Auditorům hrozí pokuta nebo odebrání licence.

Případ se týká bývalé banky TierOne Bank, která za finanční krize pod tíhou špatných úvěrů zbankrotovala. Komise obvinila ze špatné práce partnera KPMG Johna Aesopha (40) a hlavního manažera Darrena Bennetta (35). Jejich případnou vinu určí v civilním řízení soud.

"Náš partner i hlavní manažer s radostí předloží fakta, jimiž podpoří práci, kterou v bance TierOne odvedli," reagoval mluvčí KPMG Tim Connolly. Burzovní komise s obviněním přichází necelého půl roku po tom, co obvinila tři tehdejší manažery TierOne, že během krize podhodnocovali ztráty. Dva už obvinění urovnali, třetí s komisí stále bojuje.

SEC uvedla, že obvinění zástupci KPMG porušili profesionální standardy auditu, neboť si od banky nevyžádali takové informace, jaké si vyžádat měli. Auditoři se podle komise spolehli na zastaralé údaje, které jim poskytli manažeři banky a které nadhodnocovali cenu nemovitostí pro účely zajištění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK