Jak je to s právní odpovědností při lyžování?

10.01.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Lyžařská sezóna je v plném proudu. Tisíce z nás sjíždějí horské hřebeny a užívají si zimní radovánky. Jaká odpovědnost se nás dotýká během těchto chvil ve spojitosti s pravidly FIS? Představíme si deset pravidel pro chování na sjezdových tratích schválené Mezinárodní lyžařskou federací.

S každou radostí bývá spojena i odpovědnost za případné následky. Mezinárodní lyžařská federace schválila deset pravidel pro chování na sjezdových tratích. Tyto pravidla nejsou přímo součástí našeho právního řádu, avšak judikaturou Nejvyššího soudu byla stanovena jejich důležitost z hlediska obecné prevenční povinnosti. Jejich porušení pro nás může znamenat plnou odpovědnost v civilní rovině, tak i v rovině trestněprávní.

Pravidla pro naši bezpečnost

Především v zahraničních destinacích určených pro lyžaře jsou tyto pravidla FIS velmi silně respektovány. Jejich důležitost mezi jednotlivými státy se liší, musíme však říci, že i v naší republice jsou většinou umístěny upozornění na jejich respektování v lyžařských areálech a na webových stránkách horské služby. Dodržováním těchto pravidel dochází ke zvýšení bezpečnosti na sjezdových tratích a můžeme zde sledovat snahu o plynulost a bezpečnost stejně jakožto na silnicích. Uvedli jsme si, že nerespektování těchto pravidel může vést i k trestnímu procesu, pojďme se společně podívat na případ řešený českým soudem.

Obžalovaný se uznává vinným

V předmětném trestním řízení byl konstatován tento skutkový základ. Ve večerních hodinách při sjezdovém lyžování sjížděl obžalovaný lyžař k stanovišti vleků. Následně bylo stanoveno, že při tomto sjíždění nedostatečně věnoval pozornost situaci na sjezdovce a zranil nezletilou lyžařku nárazem zleva. Léčení poškozené si vyžádalo nejméně osm týdnů. Soudem prvního stupně byl obžalovaný shledán vinným z trestného činu ublížení na zdraví s uloženým trestem v délce šesti měsíců s podmínečným odkladem na zkušební dobu jednoho roku. V rámci odvolacího řízení byl trest potvrzen. Následně bylo podáno dovolání k Nejvyššímu soudu.

Právní boj u Nejvyššího soudu

V rámci dovolání poukazoval dovolatel na svůj nesouhlas s aplikováním pravidel FIS do trestního řízení, které byly soudem stanoveny s ohledem na porušení obecné prevenční povinnosti. Dovolatel dále vyjadřoval argumentaci, že pravidla FIS mají pouze doporučující charakter a nelze je přenést do konkrétní povinnosti v trestním právu. Státní zástupce naopak hodnotil význam pravidel FIS ve smyslu jejich dodržování, které se týká obecné prevenční povinnosti předcházet hrozícím škodám na zdraví, majetku apod. Nejvyšší soud dovolání odmítnul. V odůvodnění rozhodnutí stanovil, že pokud by dovolatel neporušil několik pravidel FIS, k následnému zranění poškozené by nedošlo. V rámci právní věty rozhodnutí bylo vymezeno, že lyžař jest povinen přizpůsobit rychlost a způsob jízdy svým schopnostem. Dále i zkušenostem a dalším podmínkám klimatickým, či terénním k dostatečně rychlé reakci i na nenadálou překážku. Nedodržení tohoto vede k porušení obecné prevenční povinnosti. Ve spojitosti s případnou těžkou újmou na zdraví, může dojít až k naplnění skutkové podstaty trestného činu ublížení na zdraví.

„Deset přikázání FIS pro naši bezpečnost“

 

  • Ohled na ostatní lyžaře - lyžař nebo snowboardista se musí chovat tak, aby
       neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.
  • Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy - lyžař nebo snowboardista musí jezdit s  přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, jakož i hustotě provozu.
  • Volba jízdní stopy - Lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu  zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.
  • Předjíždění - Předjíždět se může ze shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.
  • Vjíždění a rozjíždění - lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.
  • Zastavení - lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.
  • Stoupání a sestup - lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.
  • Respektování značek - lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.
  • Chování při úrazech - při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.
  • Povinnost prokázání se - lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník, odpovědný  nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.


Zdroj: http://www.fis-ski.com/uk/insidefis/fisgeneralrules/10fisrules.htmlv

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ